Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sputnjik istražuje: Šta donose novi propisi za novopečene mame i tate u Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićMajka i dete
Majka i dete - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
Pratite nas
Porodiljsko odsustvo za prvo dete trebalo bi da bude produženo sa 12 na 15, a za drugo sa 15 na 18 meseci. Majke će tako imati više vremena da se posvete deci. To su sistemske izmene podrške porodici sa decom koje od 1. janura prati i povećanje roditeljskog dodatka za prvo dete od 345 hiljada dinara. Mame traže da sistemske mere obuhvate i očeve.
Kako je najavljeno, porodiljsko bolovanje, nakon najavljenih izmena Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom, računaće se od onog trenutka kada se žena porodi, a ne 28 dana pre porođaja. Izuzetak će biti majke prevremeno rođene dece, predlog je da njima porodiljsko počinje onog trenutka kada beba stigne kući iz bolnice.
"Država je prepoznala problem sa kojim se porodice suočavaju širom zemlje, vrtići vrše upis od septembra, a nisu se sve mame porodile tako da beba napuni 11 i po meseci kad se vraćaju na posao. Mame kojima se bolovanje završava u martu, aprilu nalaze se u vrlo nezgodnoj poziciji. Da problem reše dovijaju se na različite načine, odlaskom na komisiju, korišćenjem starog odmora", objašnjava za Sputnjik Jovana Ružičić iz Udruženja "Centar za mame".
Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju zbog izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, formiralo je radnu grupu koja trenutno razmatra sve prispele predloge i sugestije.
Ministarka Darija Kisić Tepavčević pojedine predloge želela je i lično da čuje. Ona je razgovarala sa ženama okupljenim u ovom udruženju, koje je upornošću uspelo da promeni Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, da pomogne porodiljama da dobiju svoj novac direktno od države.
© Foto : freeimages.comTrudnica
Trudnica - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Trudnica

Trebalo bi da se odnosi i na očeve

Ružičićeva kaže da je ministarka bila otvorena da čuje predlog o kome do sada nije bilo govora, da izmena zakona o porodiljskom tretira i tate.
"Predloženo rešenje je dobro, ali ono što bi moglo da se desi, kao dalja podrška u tom pravcu, ako već postoji novac u budžetu da se bolovanje produži, da ta tri meseca budu obavezujuća, da ih koriste očevi, naravno, ako nije u pitanju samohrana majka. Pored toga što bi to itekako pomoglo porodici da reši logistički problem, gde sa detetom dok ne krene u vrtić, podržalo bi porodicu i na drugi način, tata bi video kako je to kada mama "odmara kod kuće"", kaže Ružičićeva i dodaje da bi dete tako imalo oba aktivno uključena roditelja, time bi i brak bio bolji, mamina karijera plaćala bi manju cenu, a zadovoljniji bi bio i poslodavac.
Naša sagovornica podseća da tate i danas mogu da koriste porodiljsko, odnosno bolovanje koje se odnosi na negu deteta, ali da se, nažalost, mali broj očeva opredeljuje za ovu opciju, te da bi zbog toga trebalo razmisliti da ona bude obavezujuća.
"Ministarka je bila otvorena da nas čuje, prvi korak verovatno neće biti obavezujuće odsustvo za tate, ali otvorili smo dijalog i nadam se da će u bliskoj budućnosti biti i inicijativa koja će na taj način pospešivati uključivanje očeva".
Ružičićeva kaže da bi dodatak ovoj meri, ali i svakoj drugoj, morao da bude veći broj vrtića, veći broj vrtičkog osoblja, ali i fleksibilniji rad obdaništa.
CC0 / Pixabay / Vrtić
Vrtić - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Vrtić

Novac je važan, ali ne i presudan

Nakon što je prethodnih godina produženo i odsustvo za rađanje trećeg i četvrtog, a svakog narednog deteta na 24 meseca, od početka godine došlo je do važnih izmena u finansijskoj pomoći porodicama sa decom.
Roditeljski dodatak za rođenje prvog deteta u Srbiji je od 1. januara povećan na 345.398,70 dinara. Za drugo dete sada iznosi 306.388,75 dinara i isplaćuje se u 24 rate, za treće dete, dodatak koji se isplaćuje u 120 rata je milion i 88 hiljada dinara, a za četvrto dete dva miliona i 757 hiljada, isplaćuje se u 120 rata.
Upitana u kojoj meri ove izmene mogu da utiču na natalitet, posebno u manje razvijenim krajevima Srbije, gde su plate znatno niže nego u velikim gradovima, naša sagovornica kaže da svaki problem koji se odnosi na rađanje i porodicu treba rešavati sistemski.
"I mami u Prokuplju i mami u Beogradu tih 345 hiljada dinara itekako znače, jer su troškovi zaista veliki. Cifra je dovoljna da se opreme, da se kupi većina potrepština za bebu, krevetac, kolica, taj novac svima znači, ali do koje mere je svrishodan. Mi ga doživljavamo kao finansijsku asistenciju, podršku porodici, on to svakako jeste, a da li je pronatalitetna mera, mislim da ne i da ne postoji novac koji bi nekoga mogao da natera da rodi bebu. Porodice donose odluke da li će imati dete na osnovu drugih stvari, a one su sistemske".
Ružićićeva dodaje da se sa jedne strane, ne može reći da je bilo koji novac dat porodicama loše potrošen, ali da bi, kad bi se pitale žene, mere koje iziskuju dodatna sredstva iz budžeta trebalo da budu usmerene na ekonomsku nezavisnost žena, jer ona može igrati ključnu ulogu u tome da li će mama odlučiti da rodi još jedno dete.
© Sputnik / Lola ĐorđevićMajka i dete
Majka i dete - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Majka i dete

Mami najvažnija stabilna plata

Po važećem zakonu zaposlena žena tokom porodiljskog odsustva, do trećeg meseca života deteta, ne može da prima naknadu manju od republičkog minimalca, ali, nakon toga može i manje, u zavisnosti od prosečne plate u mesecima koji su prethodili porodiljskom odsustvu. Dešava se da pojedine majke imaju mesečne naknade od svega nekoliko hiljada dinara.
"Prosek meseci na koje se izračunava ta plata je 18, jedan od najvećih u Evropi, jedan od najvećih u svetu. Time su mnoge žene u nezgodnoj finansijskoj situaciji, ako nisu radile 18 meseci u kontinuitetu, one nemaju tokom porodiljskog ista primanja koja su imale pre toga. To ima mnogo veći uticaj na žene, na njihov doživljaj kako će porodiljsko da teče, nego kakav će imati efekat od jednokratne pomoći", kaže osnivač i driektor "Centra za mame".
Ona dodaje da je i ovo bila tema sa ministarkom Kisić Tepavčević kojoj je Udruženje koje okuplja hiljade žena predočilo svoja, ali i globalna istraživanja.

Partner plus sreća jednako je - dete

"Nekada se verovalo, partner plus dete jednako je sreća, da je to formula po kojoj se živi. Novija iskustva, odnosno istraživanja širom sveta na temu rađanja pokazuju da se deca rađaju kod sledeće jednačine, partner plus sreća, jednako je dete. Važna je samostalnost, plata na koju možete da se oslonite, uopšte da se osećate zaštićeno, zadovoljno i srećno, u tim uslovima žene uglavnom odlučuju da rađaju".
Ružičićeva dodaje da su teme koje su pokrenule sa resornom ministarkom bile vrlo konstruktivne, što je dobro, jer ideje Udruženja mogu da se pretvore u konkretne poteze. Dobro je i što su sa druge strane pregovaračkog stola imale ženu koja dobro razume sve probleme sa kojima se mame susreću.
"I sa te strane ona je više puta sa nama podelila da se i sama kao mama suočavala sa brojnim izazovima, od tretmana u porodilištu. preko toga kakva je bila njena plata tokom porodiljskog bolovanja, tako da smo definitivno stekle utisak da nas razume, da razume sve pobleme".
Još nije poznato kada će predlog izmena Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom biti u skupštinskoj proceduri, plan je da se to desi u junu. U tom slučaju, nove mere, porodiljsko odsustvo za prvo dete od 15, a za drugo 18 meseci, primenjivale bi se u drugoj polovini godine.
Trudna žena - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2022
DRUŠTVO
Kisićeva: Produžava se porodiljsko bolovanje sa 12 na 15 meseci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala