- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Predsednik Dume o ukidanju Dana pobede u Ukrajini: Taj praznik ujedinjuje narode Rusije i Ukrajine

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaObeležavanja "Dana sećanja i primirija" u Kijevu
Obeležavanja Dana sećanja i primirija u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
Pratite nas
Ukidanje praznika Dana pobede u Ukrajini će postati najpodliji postupak prema poginulima u ratu protiv nacizma, sećanje na tu pobedu ujedinjuje narode Rusije i Ukrajine, napisao je na Telegramu predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin, komentarišući uvođenje takvog zakona u Vrhovnu radu.
Volodin je podsetio da je u Ukrajini sve počelo zabranom da se govori na ruskom jeziku, zatim je kijevski režim srušio spomenike oslobodiocima zemlje od fašista, praveći heroje od Stepana Bandere, Romana Šuheviča i drugih kriminalaca.

„Zatim su u Ukrajini podelili pravoslavnu crkvu i u zemlji su počeli da uništavaju kulturu koja se ne može deliti na rusku i ukrajinsku. Sada planiraju da ukinu Dan pobede koji se slavi 9. maja“, konstatovao je on.

Ukazao je na to da su u Velikom otadžbinskom ratu Rusija, Ukrajina i Belorusija najviše nastradale od svih, milioni su poginuli, gradovi su bili razrušeni, a sela spaljena.
„Sećanje na pobedu ujedinjuje narode naših zemalja. To ne daje mira trenutnom kijevskom režimu na čelu sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim“, zaključio je predsednik Državne dume Rusije.

Predlog o ukidanju praznika Dan pobede

Vrhovna rada je 14. februara donela zakon o ukidanju Dana pobede, Prvog maja i 8. Marta. Dokumentom se podrazumeva i ukidanje proslave Dana pobede 9. maja, umesto toga predlaže da se da se 8. maja obeležava samo Dan sećanja i pomirenja, a da se taj datum ne proglašava za neradni dan. U objašnjenju se navodi da je 9. Maj „ostatak“ prošlih vremena koga se treba osloboditi.
U Ukrajini se 9. maj slavi kao Dan pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu, koji je počeo da se slavi umesto Dana pobede nad fašizmom u Velikom otadžbinskom ratu 1941-1945. godine, a 8. maja Ukrajina obeležava Dan sećanja i primirja. Te promene je Rada donela 2015. godine u okviru realizacije politike dekomunizacije. Od tada je simbol pobede Ukrajinaca postao crveni mak.
Iako 9. maj ostaje neradni dan, ukrajinske vlasti na sve načine sprečavaju proslavu Dana pobede. Za nošenje Georgijevske lente građani mogu krivično da odgovaraju. Prošle godine su ukrajinski predsednik i Ministarstvo odbrane Ukrajine objavili čestitku povodom 9. maja i uz nju priložili fotografiju ukrajinskog vojnika sa amblemom koji je sličan simbolu SS divizija „Mrtva glava“.
Parada pobede na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2022
RUSIJA
Dan pobede ili (poražene) Evrope: Kako su Staljin i Žukov predvideli NATO pohod ka Rusiji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala