- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta to Britanija smera u Bosni i Hercegovini

CC0 / Pexels / Zastave BiH
Zastave BiH  - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
Pratite nas
Sama činjenica da je britanski ministar za Evropu odbio da se sretne sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i predsednikom RS Miloradom Dodikom, već se bazirao na podršku nelegalno izabranom visokom predstavniku za BiH Kristijanu Šmitu, dovoljno govori kakvu politiku Britanija želi da vodi u BiH, kaže politikolog Anđelko Kozomara.
Britanski ministar za Evropu Leo Dokerti sa „kosovskih tema“ i veličanja Prištine „preselio“ se u Bosnu i Hercegovinu kako bi dao podršku takozvanim visokom predstavniku za BiH Kristijanu Šmitu u njegovim naporima da ovu državu izvede na, kako on smatra, pravi put.

Destruktivna politika Britanije

Politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara, međutim, ne vidi nikakve dobre namere britanskog zvaničnika.
„Poznato je da su Britanci vođe svih podmetanja Srbima poslednjih decenija i po meni to je jedna destruktivna politika koja ne želi nikakav mir na ovim prostorima,“ kaže Kozomara.
U tom ključu je i poseta britanskog ministra Bosni i Hercegovini i Kristijanu Šmitu koji je i pre nego što je stigao izjavio nešto što je u političkim i međunarodnim običajima neshvatljivo.
„On neće da se susretne sa dvoje političara koji su pod sankcijama Velike Britanije iako su to predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i trenutna predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, koja je inače srpski član Predsedništva BiH. Dakle on ne želi da se sastane sa ljudima, političarima koji su na neposrednim izborima dobili najvišu podršku birača u BiH. Ako to neće, nerazumljivo je šta onda hoće,“ čudi se Kozomara.
Drugim rečima, dodaje on, nejasno je kakvu politiku onda Britanija uopšte vodi prema BiH kada njen predstavnik ne želi da se sastane sa legitimnim predstavnicima države BiH.

Pokušaj destabilizacije zajedničkih institucija BiH

„Takav odnos je neshvatljiv i nerazuman i za očekivati je da će prouzrokovati mere koje će destabilizovati BiH jer ništa drugo ne možemo očekivati posle ovakvog stava britanskog zvaničnika. Davanje podrške Šmitu koji nije legalno izabran funkciju visokog predstavnika jer mu mandat nije potvrđen u UN dokaz je šta Britanija namerava u BiH i koji je cilj posete njenog visokog predstavnika BiH i to u momentu kada nova vlast u BiH koja je tek formirana pokušava da napravi neki korak napred u stabilizaciji BiH," komentariše naš sagovornik.
Komentarišući izjave britanskog ministra, Milorad Dodik je ocenio da pokušajem davanja važnosti Kristijanu Šmitu britanska spoljna politika pokušava da ostane u sedlu kada je reč o regionu, uz napomenu da „ taj konj više ne trči".
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
REGION
Dodik: Britanski ministar pokušava da mamuza mrtvog konja u BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala