- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šokantno priznanje Fon der Lajenove

© AP Photo / Virginia MayoŠefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije počele su da rade na sankcijama protiv Rusije još dva meseca pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
Po njenim rečima, Evropu su na to podstakli obaveštajni podaci o raspoređivanju ruskih trupa na granicama Rusije koje je objavio Vašington.

„Moj kabinet u Evropskoj komisiji već u decembru 2021. godine počeo je da radi sa Belom kućom i Ministarstvom finansija SAD na potencijalnim sankcijama protiv Rusije u slučaju sukoba sa Ukrajinom. U stvari, nadali smo se da nećemo morati da upotrebimo sankcije“, kazala je Fon der Lajen na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Kako je dodala, sankcije su pre svega trebalo da pogode visoko tehnološke i nezamenljive zapadne proizvode na ruskom tržištu.
Fon der Lajen se u svom obraćanju založila za sveobuhvatno povećanje pritiska na Rusiju i proširenje isporuka oružja i municije Ukrajini.

„Sada je došlo vreme da se nekoliko puta ubrza proizvodnja standardizovanog naoružanja i municije za isporuke u Ukrajinu. Za to moramo da iskoristimo Evropski mirovni fond“, istakla je ona.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da se Alijansa spremala za sukob u Ukrajini od 2014. godine. On je istakao da ruska specijalna operacija „nije promenila Alijansu“, nego da je samo pokazala koliko je značajno jačanje kolektivne odbrane koje je sprovedeno.
Minhen, bezbednosna konferencija - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
SVET
Skup licemerja i dvostrukih standarda: Tu je Putin sve rekao Zapadu koji sad priča sam sa sobom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala