- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Scenariji Kijeva za Zaporošku nuklearku padaju u vodu – budno je čuva ruska vojska

© Sputnik / RIA NovostiZaporoška nuklearka u Energodaru
Zaporoška nuklearka u Energodaru - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
Pratite nas
U scenario koji režira Kijev za diskreditovanje rada Zaporoške nuklearne elektrane mogu biti uključeni teroristički napadi i granatiranje nuklearke. Ukrajinske vlasti misle da bi tako zastrašile Rusiju i nateraju je da obustavi specijalnu vojnu operaciju, ali ti planovi padaju u vodu jer Zaporošku nuklearku štiti ruska vojska, kažu ruski eksperti.
Član saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov upozorio je da Kijevske vlasti već počinju da guraju temu da Rusi navodno spremaju ekološku katastrofu u zoni Zaporoške nuklearke, jer nizak nivo vode u akumulacionom Kahovskom jezeru može dovesti do kvara sistema za hlađenje reaktora.
„Nivo vode je počeo da opada nakon što su ukrajinske trupe granatiranjem uništile nizvodno branu Kahovske hidroelektrane, a takođe su počele da veštački odlažu protok vode iz gornjih kaskada akumulacionih jezera Dnjepra. Naravno, sve to utiče na nivo vode u jezeru“, izjavio je Rogov.

Kijev želi potpunu kontrolu nad Zaporoškom nuklearkom

Međutim, kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Viktor Baranec, Kijev razvija scenario za diskreditaciju rada Zaporoške nuklearne elektrane jer želi da preuzme kontrolu nad ovom nuklearkom.
„Oni žele da pokažu svetu da Rusija, koja je preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom, navodno nije sposobna da upravlja ovim strateškim objektom. Osim toga, njihov cilj je da prouzrokuju katastrofu nalik onoj u Černobilju. Međutim, ta situacija bi donela patnju ne samo narodu Zaporožja, već i narodu Ukrajine, pa čak i stanovnicima Evrope“, ističe sagovornik Sputnjika.
Da Ukrajina sanja da preuzme kontrolu nad Zaporoškom nuklearkom slaže se i ruski politikolog Jurij Svetov.
„Ne isključuje se mogućnost da će ukrajinske vlasti pokušati da organizuju neku vrstu provokacije. Time bi pokazale kako ovoj elektrani pod kontrolom ruskih oružanih snaga navodno preti nuklearna katastrofa. Zbog toga i granatiraju skladišta istrošenog materijala. Oni se nadaju da će time izazvati katastrofu“, konstatuje naš sagovornik.
Na pitanje zbog čega je Kijevu toliko važna Zaporoška nuklearka, Svetov kaže da to ima veze sa trenutnim stanjem energetike u ukrajinskoj državi.
„Ovo je najveća nuklearna elektrana u Evropi. I s obzirom na trenutno stanje energetike u Ukrajini zbog uništenja energetske infrastrukture, oni bi želeli da elektranu koriste za rešavanje svojih problema“, objašnjava naš sagovornik.

Planiraju da optuže Rusiju

Prema mišljenju Baraneca, ne može se isključiti da je deo novog scenarioa Kijeva i granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane.
„Danas niko ne može da da stopostotnu garanciju da ovi nitkovi više neće granatirati nuklearku. Oni su to već radili. I mislim da će ponovo pokušati da nanesu udare i za to optuže Rusiju“, naglašava stručnjak.
Pored toga, prema mišljenju vodećeg istraživača za bezbednosne studije Ruske akademije nauka i vojnog eksperta Konstantina Blohina, Kijev će možda pokušati da izvrši i neki teroristički napad na nuklearku.
„Ovo je sasvim moguće. Ne isključuje se mogućnost da će Kijev pokušati terorističke napade i da će pokušati da ucenjuju i plaše i Rusiju, i Zapad. Oni su spremni na sve. Zapadne zemlje će ucenjivati za vojnu pomoć, a rusku državu da prekine specijalnu vojnu operaciju“, navodi Blohin.
Na pitanje zašto bi Kijev uopšte pomislio da napadne nuklearku ako mu je važna za energetski sistem, Svetov kaže da je Ukrajini tako bio „važan“ i Donbas.
„Ukrajini su bili potrebni i Donbas i Lugansk. A zašto su ih onda granatirali? Oni su govorili da je to njihova teritorija na kojoj žive njihovi građani. Međutim, ubijali su građane proteklih osam godina. I sada nastavljaju da pucaju na njih. Jednostavno, njihovo ponašanje nema nikakve logike“, objašnjava stručnjak.

Nuklearku štiti ruska vojska

Jurij Svetov, međutim, ističe da su svi slični scenariji Kijeva neizvodljivi jer je Zaporoška oblast ušla u sastav ruske države kao rezultat referenduma i da nuklearku štiti ruska vojska.
Prema mišljenju Baraneca, ako ipak dođe do novih provokacija Kijeva, ruska država treba celom svetu da pokaže rezultate granatiranja elektrane od strane ukrajinske artiljerije.
On podseća da su ranije ukrajinske granate padale čak i u dvorište elektrane gde ima oko dvesta termalnih elemenata.
„Samo je čudo spasilo Zaporošku elektranu od nuklearnih reakcija. Pritom neverovatno je kako u Kijevu ne mogu da shvate da bi eventualna kontaminacija kao posledica granatiranja pogodila Ukrajinu i njen narod“, ističe stručnjak.
Podsetimo, Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearka u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova, svaki kapaciteta jedan gigavat.
Elektranu od marta prošle godine čuva ruska voijska. Ranije je ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala zbog toga što ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala