- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Šta volimo a šta ne volimo u kulturi | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
Pratite nas
U današnjoj emisiji istražujemo kakve su kulturne potrebe i navike u Srbiji, otkrivamo koje su ljubavi inspirisale dela iz književnosti i filozofije, kao i šta ćemo gledati u nastavku kultnog filma „Munje“
Orbita kulture
Kakav su kulturna interesovanja i navike u Srbiji, koliko učestvujemo u kulturnom životu, šta volimo a šta ne volimo u kulturi? Kakva su nam interesovanja i navike, koliko smo spremni da potrošimo na kulturne sadržaje – neka su od pitanja na koje je odgovore dala empirijska studija „Kulturna participacija građana Srbije“. O tom istraživanju koje je obuhvatilo period od pet godina i rezultatima do kojih se došlo razgovaramo sa njenim autorima Slobodanom Mrđom i Marijanom Milankov.
Koga su i kako voleli Kant i Šopenhauer, Puškin i Dostojevski, Andrić i Crnjanski, koliko su slavna dela književnosti inspirisana velikim ljubavima njihovih autora – otkriva izložba „Ljubavi velikana – Od inspiracije do destrukcije“ u UK Parobrod. O ovoj postavci razgovaramo sa jednom od autorki Vukom Jeremić, bibliotekarom savetnikom u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“.
Koliko je Olga Jančić svojom posvećenošću umetnosti i nesvakidašnjom smelošću u suočavanju sa teškoćama u životu, u bavljenju skulpturom nalazila ne samo utočište, nego i smisao svog bivstvovanja, o čemu na svojevrsan način govori i izložba
„Olga Jančić: Iskonsko u modernom“ nedavno otvorena u Muzeju savremene umetnosti saznajemo od autorke ove postavke dr Rajke Bošković.
Da li će Muzej grada Beograda koji obeležava 120 godina postojanja konačno pod jedan krov smestiti svojih 157.000 predmeta koji svedoče o osam milenijuma dugoj istoriji za Orbitu kulture otkriva direktorka Muzeja Jelena Medaković.
Gde se nastavlja priča kultnog filma „Munje“ snimljenog pre 22 sa Sergejom Trufunovićem, Borisom Milivojevićem i Nikolom Đuričkom, šta krije nastavak pod nazivom „Munje: Opet“ koji u bioskope stiže u martu, zašto je „ono pre“ bila gerilska borba nekoliko ljudi sa celim svetom, a „ovo sad“ prava produkcija – za Sputnjik objašnjava reditelj Radivoje Raša Andrić.
A ko su heroine srpske umetnosti čijih je 59 dela iz Spomen zbirke Pavle Beljanski izloženo u Domu vojske Srbije, za Sputnjik otkriva kustos Valentina Vuković.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala