- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Mogao bi da bude naš“: Misterija jednog oborenog nepoznatog letećeg objekta iznad SAD pred rešenjem

© AP Photo / Chad FishObaranje kineskog balona iznad SAD
Obaranje kineskog balona iznad SAD - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
Pratite nas
Grupa hobista okupljena u organizaciju „Bottlecap Baloon Brigade” iz američke države Ilinois veruje da bi nepoznati leteći objekat kog je američka vojska oborila iznad oblasti Jukon u Kanadi, mogao da bude jedan od njihovih balona.
„Baloni kojima upravljamo ne razlikuju se od balona za 10 do 15 dolara koje deca kupuju za zabave i nisu posebno dizajnirani u naučne svrhe“, rekao je za „Politiko“ član grupe koji je insistirao na anonimnosti.
Raketa kojom je američki borbeni avion oborio objekat iznad Jukona košta oko 400.000 dolara, a taj objekt je jedna od tri nepoznate letelice koje su oborene tokom prošlog vikenda.
Iako američki zvaničnici još nisu potvrdili šta su tačno oborili, predsednik SAD Džozef Bajden rekao je u četvrtak da su to najverojatnije baloni povezani sa privatnim firmama ili uključeni u naučno istraživanje.
Grupa navodi da je jedan od njihovih balona nestao blizu Aljaske u subotu, istog dana kada je F-22 oborio objekt iznad Jukona.
„Kad sam čuo da je to bio srebrni predmet s pričvršćenim teretom, pomislio sam kako bi to mogao da bude jedan od naših balona“, rekao je izvor „Politika“.
On je potvrdio da su vladini službenici razgovarali sa nekim od članova te grupe, a portparol Severne komande američke protivvazdušne odbrane izjavio je da je FBI kontaktirao klub.
Grupa hobista mesecima je pratila svoj balon pomoću antene pričvršćene na letelicu, koristeći GPS kako bi procenili gde se nalazi. Na osnovu njihovih podataka, balon je trebalo da bude iznad Aljaske kada se isključio.
Avion proleće pored kineskog aerostata iznad teritorije SAD - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
SVET
Prekinuta potraga za oborenim letećim objektima: Američka vlast objasnila razlog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala