- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina: Jednostrane sankcije mogu da izazovu beskonačne probleme

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Kine Van Ji
Ministar spoljnih poslova Kine Van Ji - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
Pratite nas
Pokušaji da se nesuglasice među zemljama otklone pritiskom i jednostranim sankcijama su kontraproduktivni, to može da izazove beskonačne probleme, izjavio je u subotu šef kancelarije za inostrane poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Van Ji na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.
„Pandemija se obuzdava već tri godine, ali svet nije postao bezbedniji. Među velikim zemljama nema poverenja, šire se geopolitičke nesuglasice, cveta politika jednostranih dejstava, mentalitet 'hladnog rata' se vraća, pojavljuju se novi tipovi pretnji energetskoj, prehrambenoj i klimatskoj bezbednosti, pretnji povezanih s podacima, bezbednošću i veštačkom inteligencijom“, izjavio je Van Ji.
Prema njegovim rečima, čovečanstvo koje se nalazi na istorijskoj prekretnici ne treba da ponavlja put neprijateljstva, podele i sukoba, ne treba da upadne u zamku „igre na sve ili ništa“ i ratova.
„Među zemljama zaista postoje nesuglasice i trzavice, ali njihovo otklanjanje vršenjem pritiska, klevetničkih kampanja ili jednostranih sankcija često je kontraproduktivno i može da izazove beskonačne probleme“, naglasio je Van Ji i dodao da „ne treba odustajati od dijaloga i konsultacija“.
Van Ji, koji je osam godina bio ministar inostranih poslova Kine, nakon 20. Kongresa Komunističke partije Kine prošle jeseni ušao je u sastav Politbiroa Centralnog komiteta KPK. U kineskoj hijerarhiji partijske dužnosti su važnije od državnih, tako da se smatra da je Van Ji unapređen u najviše rangiranog diplomatu svoje zemlje.
Atmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
SVET
Kina će krajem februara izneti svoj stav po pitanju rešavanja sukoba u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala