- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Lovac F-16 - Sputnik Srbija

UŽIVO Bela kuća: SAD ne planiraju isporuku lovaca Kijevu, niti obuku ukrajinskih pilota

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 359. dan. Vlasti u Kijevu pozvali su građane Artjomovska da što pre napuste grad. Na području Sevastopolja ruska PVO i danas je oborila ukrajinski dron.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:22 17.02.2023
Zelenski: Isporuka dalekometnih raketa Kijevu prestaje da bude tabu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tvrdi da se tabu na isporuku dalekometnih raketa Kijevu već ukida, da je stvorena „tenkovska koalicija“ i da, kako on tvrdi, svet razume važnost stvaranja „avijacione koalicije“ kada je reč o podršci Ukrajini.
„Već je stvorena tenkovska koalicija za Ukrajinu, već se ukida tabu na isporuku dalekometnih raketa, već imamo nove uspehe u naporima naše artiljerije i već je svet čuo koliko je potrebno radi svetske bezbednosti da se stvori avijaciona koalicija za Ukrajinu“, izjavio je Zelenski u video-obraćanju na svom Telegram kanalu.
Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da je uveren da se dugotrajan i stabilan mir u Ukrajini može postići samo isporukama naoružanja i dodao da je već pozvao sve članice NATO-a da „isporučuju Ukrajini savremeno oružje, uključujući tenkove“.
20:43 17.02.2023
Bela kuća odbila da se izjašnjava o hipotetičkom napadu Kijeva na Krim
Američke vlasti neće govoriti o hipotetičkoj podršci dejstvima Kijeva u vezi s Krimom, izjavio je predstavnik Bele kuće Džon Kirbi.
„Neću da se upuštam u hipotetička razmatranja, neću da iznosim hipotezu o potencijalnim operacijama koje mogu ili ne mogu da sprovedu Ukrajinci, to je pitanje za predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i njegov tim“, rekao je Kirbi novinarima.
20:40 17.02.2023
Poljska spremna da isporuči Ukrajini lovce MiG-29
Poljska je spremna da isporuči Ukrajini lovce „MiG-29“ u koaliciji sa zemljama NATO-a, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.
Poljska poseduje samo dva tipa borbenih aviona, a to su MiG-29 i F-16. Na pitanje da li je njegova zemlja spremna da isporuči Ukrajini avione F-16, Moravjecki je rekao da je tih aviona premalo, ali da je Varšava spremna da Kijevu preda lovce drugog tipa, u dogovoru s partnerima iz NATO-a.
20:34 17.02.2023
SAD će pozdraviti odluku drugih zemalja da pošalju borbene avione Ukrajini
SAD će pozdraviti odluku drugih zemalja da predaju borbene avione Ukrajini, ali same nisu obećavale takvu vrstu pomoći Kijevu, izjavio je u petak predstavnik Bele kuće Džon Kirbi.
„Ako bilo ko od naših partnera i saveznika želi da isporuči lovce gospodinu Zelenskom, onda će to nesumnjivo biti njihova suverena odluka, koju ćemo mi pozdraviti“, rekao je Kirbi novinarima.
On je naglasio da „Vašington nikada nije diktirao svojim partnerima šta mogu ili ne mogu da isporučuju“ Ukrajini, kao i u kakvim rokovima to da rade.
Kirbi je, takođe, rekao da SAD u ovom trenutku ne obučavaju ukrajinske pilote za korišćenje naprednih lovaca.
„U ovom trenutku nema nikakve obuke, jer SAD nisu obećavale Ujrajini da će joj isporučivati lovce“, rekao je Kirbi.
20:29 17.02.2023
Bela kuća: Sastanak Bajdena i Zelenskog u Poljskoj za sada nije u planu
Sastanak predsednika SAD i Ukrajine, Džozefa Bajdena i Vladimira Zelenskog, za sada nije u planu, u okviru predstojeće posete američkog lidera Poljskoj, saopštio je predstavnik Bele kuće Džon Kirbi.
Bajden će sledeće sedmice posetiti Varšavu, gde će održati govor i sastati se s liderima zemalja istočnog krila NATO-a.
18:37 17.02.2023
Peking poziva SAD, EU i NATO da sednu za pregovarački sto s Rusijom
Kina poziva Sjedinjene Američke Državee, Evropsku uniju i NATO da sednu za pregovarački sto s Rusijom i da razmotre načine za izgradnju uravnotežene arhitekture bezbednosti, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija stalni predstavnik Kine pri toj organizaciji Čan Džun.

„Ponovo pozivamo Rusiju i Ukrajinu da prekinu vatru i da započnu mirovne pregovore, što je moguće pre“, rekao je kineski diplomata i dodao da su „SAD, EU i NATO dužni da s Rusijom poveru duboki dijalog, zasnovan na principima nedeljivosti bezbednosti“, rekao je kineski diplomata.

18:18 17.02.2023
Prigožin: Paraskovijevka u DNR pod punom kontrolom ruskih snaga
Naselje Paraskovijevka u Donjeckoj Narodnoj Republici pod punom je kontrolom ruskih snaga, nakon što su ga zauzeli odredi „Vagnera“, saopštio je osnivač te grupe Evgenije Prigožin.
„Bez obzira na teške gubitke i krvave borbe, momci su potpuno zauzeli celu teritoriju Paraskovijevk“, naveo je Prigožin na svom Telegram kanalu.
Naselje Paraskovijevka se nalazi između Artjomovska i Soledara. Artjomovsk je u delu DNR koji je pod kontrolom Kijeva, severno od velikog grada Gorlovke, i predstavlja važan saobraćajni čvor za snabdevanje ukrajinskih snaga. U toku su žestoke borbe za taj grad.
18:04 17.02.2023
Francuska isporučila Ukrajini protivtenkovske rakete „akeron“
Francuska je isporučila Ukrajini protivtenkovske navođene rakete „akeron“, saopštio je potpredsednik Komisije za nacionalnu odbranu i oružane snage francuskog parlamenta Žan Luj Rerio u intervjuu za „Opeks njuz“.
„Danas je jasno da je naoružanje koje isporučujemo dobro, da funkcioniše. Haubice 'cezar', protivraketni sistemi 'mistral' i rakete 'akeron' koje smo isporučili odlično rade“, naveo je Terio.
Francuska ranije nije saopštavala da je Kijevu poslala rakete „akeron“, čiji je domet pet kilometara.
17:06 17.02.2023
Rusija o prehrambenom sporazumu: Kijev izvrće činjenice
Ukrajinske vlasti izvrću činjenice na temu prehrambenog sporazuma uoči njegovog isteka 18. marta – Kijev ne bi trebalo da svoju želju za profitom predstavlja kao borbu protiv gladi u svetu i brigu o najsiromašnijim zemljama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Ističe se da iznenađuje činjenica da je zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martin Grifits siguran da će doći do produženja prehrambenog sporazuma s obzirom na to da je smanjena isporuka žita siromašnim zemljama sa četiri na 2,7 odsto.
Takođe se navodi da ruski predstavnici deluju strogo u okviru dogovorenih pravila i procedura prehrambenog sporazuma.
Prehrambeni sporazum je deo paketa koji predviđa i deblokadu izvoza ruske hrane i đubriva. Moskva je isticala da upravo taj deo sporazuma nije realizovan, iako su UN obećale da će ograničenja biti ukinuta.
16:48 17.02.2023
Zelenski optužio Rusiju da sprema napad na Moldaviju
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je tokom obraćanja na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji izjavio da Rusija navodno priprema plan za napad na Moldaviju, ali nije naveo nikakve dokaze koji bi potkrepili njegovu tvrdnju.
„Dok mi vodimo pregovore o tome kako da ojačamo našu odbranu savremenim tenkovima, Kremlj razmišlja o tome kako da uguši Moldaviju“, rekao je Zelenski na konferenciji.
Osim toga, on tvrdi da Rusija navodno planira da zauzme i ostale postsovjetske države.
Zelenski je još jednom apelovao da se poveća isporuka oružja Ukrajini, a sukob sa Rusijom je uporedio sa bitkom Davida i Golijata.
16:11 17.02.2023
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Nije vreme za dijalog sa Rusijom - Makron pozvao na veću podršku Ukrajini
15:55 17.02.2023
Zelenski: Ukrajina će uspeti da vrati kontrolu nad izgubljenim teritorijama
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je tokom obraćanja učesnicima Minhenske
konferencije o bezbednosti izjavio da će Ukrajina uspeti da vrati kontrolu nad izgubljenim teritorijama.
„Možemo li da otklonimo ruske napade? Da. Možemo li da zaštitimo svoje građane od ruskih raketa? Naravno. Možemo li da oslobodimo svoju zemlju? Za to postoji 1.891 dokaz – upravo onoliko sela i gradova koje smo uspeli da oslobodimo od ruske okupacije“, izjavio je Zelenski.
15:25 17.02.2023
Zelenski: Ukrajina nema alternativu za članstvo u EU i NATO-u
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da Ukrajina nema alternativu kada je reč o stupanju u Evropsku uniju i NATO.
„Nema alternative za Ukrajinu u Evropskoj uniji. Nema alternative za Ukrajinu u NATO-u. Nema alternative za naše jedinstvo“, rekao je Zelenski nastupajući na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti.
On je naveo da se Kijev priprema da počne pregovore o procesu stupanja u Evropsku uniju nakon dobijanja statusa kandidata i dodao da je Ukrajina već ujedinjena s evropskom ekonomijom u pitanjima logistike i energetike.
15:18 17.02.2023
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Šolc: U Nemačkoj nema jedinstva u vezi sa sankcijama Rusiji i isporukama oružja Ukrajini
12:52 17.02.2023
Vazdušna opasnost proglašena je na čitavoj teritoriji Ukrajine.
11:47 17.02.2023
Nijedna zemlja u ovom momentu nije spremna da Kijevu isporuči vojne avione, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.
„Za sada još nijedna zemlja nije na sebe preuzela obavezu o isporuci aviona, ali neke vlade, kao što je britanska, saopštile su da će početi obuku ukrajinskih pilota na zapadnim lovcima, uskoro će to uraditi i drugi“, rekao je Kuleba u intervjuu za „Vestdojče algemajne cajtung“.
Kijev, kako je rekao, pre svega interesuju američki, britanski, francuski i nemački lovci.
11:31 17.02.2023
Evropska unija je zaključno sa današnjim danom konfiskovala aktive ruskih organizacija i fizičkih lica u vrednosti od 21,5 milijardi evra, rekao je evropski komesar za prabdu Didije Rejnders.
„Do sada smo uspeli da blokiramo 21,5 milijardi evra oligarha i organizacija sa sankcionog spiska. Nastavljamo da radimo i na aktivima Centralne banke Rusije“, rekao je on.
10:55 17.02.2023
U Nikolajevskoj oblasti Ukrajine i u delu Hersonske oblasti koja je pod kontrolom Kijeva proglašena je vazdušna opasnost, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se i u Sumskoj, Poltavskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine.
10:53 17.02.2023
Vojnici iz ukrajinskih jedinica klonuli su duhom i mogli bi da napuste položaje u jednom delu fronta u pravcu Zaporožja, rekao je za Sputnjik predstavnik specijalnih službi.
„Prema informacijama koje su dobijene od naših izvora među lokalnim stanovništvom i jedinicama Oružanih snaga Ukrajine, u redovima vojske raste nezadovoljstvo komandom i snabdevanjem. Vojnici skupljaju hranu i lekove od stanovnika okolnih naseljenih mesta. Usled takve situacije razgovara se o napuštanju položaja u jednom delu u pravcu Zaporožja“, rekao je naš sagovornik.
Pored toga, kako je rekao, stižu informacije o tome da ranjeni ukrajinski vojnici umiru zbog neblagovremenog pružanja medicinske pomoći.
08:37 17.02.2023
U napadu ruske artiljerije na položaje ukrajinske vojske kod mesta Antonovka, Hersonska oblast, likvidirano je 18 vojnika, 12 je ranjeno i uništeno je sedam vozila, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala