- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Gas je bio i još dugo će biti najvredniji resurs; Rezerve "Gasproma" astronomske

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaGasprom
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
Pratite nas
Gas je bio i još dugo će biti najvredniji resurs za kojim će potražnja samo rasti, ocenio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Konkretni zadaci, novi projekti ‘Gasproma’ razrađuju se na osnovu detaljne ekspertske analize i prognoze promena tendencija na globalnim tržištima, a ona govori da je gas bio i da će još dugo biti najvredniji resurs i stvarna aktiva i da će potražnja samo rasti“, rekao je Putin na svečanosti povodom 30. godišnjice ruske kompanije.

Takođe, dodao je Putin, rast potražnje za gasom u budućnosti će biti najveći u Azijsko-pacifičkom regionu, uključujući Kinu.

„Prethodnih 30 godina svetska potražnja za gasom se praktično udvostručila, u narednih 20, prema procenama eksperata, porašće još 20 odsto, a možda i više. U tzv. prelaznom periodu potražnja će biti ogromna. Pri tome više od polovine tog rasta će biti ostvaren u zemljama Azijsko-pacifičkog regiona, pre svega u Kini, imajući u vidu tempo rasta kineske privrede“, rekao je on.

On je dodao da „Gasprom“ nastavlja da ide napred bez obzira na nelojalnu konkurenciju i pokušaje da se razvoj kompanije zaustavi. Pred kompanijom su sada, istakao je Putin, krupni zadaci u cilju reorganizacije logističkih maršruta.
Istražene rezerve „Gasproma“ na različitim nalazištima mogu se smatrati „astronomskim za svaku zemlju“, rekao je Putin.
„Na primer, Bovanenkovsko nalazište i Harasavejsko. U prvom slučaju – 4,9 bilion kubnih metara istraženih rezervi, skoro pet biliona. U drugom – oko dva biliona. To su astronomske rezerve za svaku zemlju“, rekao je Putin.
Kako je dodao, „Gasprom“ ima i druge mogućnosti koje su neuporedive ni sa jednom zemljom koja se bavi eksploatacijom gasa.
Generalni direktor „Gasproma“ Aleksej Miler uverio je ruskog lidera da će gasa u Rusiji biti mnogo u narednim decenijama, a da je zalog tome – najveća resursna baza u svetu.
Posebno je istakao značaj Jamalskog centra za eksploataciju gasa.
Govoreći o radu kompanije na Jamalu, Miler je istakao da Rusija na Arktiku prednjači ispred svih i da joj tu nema ravnih.
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
RUSIJA
Bugarski političar: Amerika želi da izbaci Rusiju sa energetskog tržišta Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala