- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Počinju vojne vežbe Rusije, Kine i Južne Afrike: Stigao i „Admiral Gorškov“ sa moćnim „cirkonom“

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaFregata "Admiral Gorškov" (levo) na paradi u Kronštatu
Fregata Admiral Gorškov (levo) na paradi u Kronštatu - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
Pratite nas
U južnom delu Indijskog okeana u blizini afričke obale počinju druge po redu zajedničke vojne pomorske vežbe ratnih mornarica Rusije, Narodnooslobodilačke armije Kine i Južne Afrike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Afrike.
Vojne vežbe pod nazivom „Exercise MOSI“ održaće se od 17. do 27. februara u području gradova Durban i Ričards Bej u provinciji Kvazulu-Natal. Prve takve vežbe održane su u vodama Južne Afrike u novembru 2019. godine.
Rusija je angažovala u vežbama odred brodova Severne flote u čijem su sastavu srednji tanker „Kama“ i najnovija fregata projekta 22350 „Admiral Gorškov“ kome je ovo prvo isplovljavanje u daleke krajeve sa hipersoničnim raketnim sistemom „Cirkon“.
Prema informacijama Nacionalnih odbrambenih snaga Južne Afrike, u vežbama će učestvovati preko 350 vojnika iz Južne Afrike iz različitih rodova vojske i jedinica. Oni će razmeniti veštine i znanja sa ruskim i kineskim kolegama. Planirano je uvežbavanje interakcije pomorskih sistema, borba protiv piraterije, pomorska saradnja i unapređenje zajedničkih mera reagovanja na prirodne katastrofe.
Kako je saopštio za Sputnjik ministar spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor, učešćem u vežbama sa Rusijom njegova zemlja nastoji da podigne nivo obučenosti vojske za učešće u mirovnim misijama i u cilju zaštite zemlje. Ambasador Južne Afrike u Moskvi Mzuvukile Maketuka izrazio je nadu da će se ove aktivnosti održavati na godišnjem nivou.
Istovremeno, predstavnik američke ambasade u Južnoj Africi Dejvid Feldman saopštio je da je Vašington zabrinut zbog planova Južne Afrike da održi zajedničke vojne vežbe sa Rusijom i Kinom. Sa druge strane, ministar odbrane Južne Afrike Tandi Modise je rekao da SAD vrše pritisak na afričke zemlje koje održavaju odnose sa Moskvom.
Takođe, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio da ne razume zašto vojne vežbe zajedno sa kineskim i južnoafričkim partnerima mogu da izazovu „mešovitu reakciju“ društva kad američke vežbe kod obala Kine ni kod koga ne izazivaju pitanja.
Prema mišljenju rukovodioca Centra za istraživanje strategija i mira Diplomatske akademije Kine Su Hao, zajedničke vežbe Južne Afrike, Kine i Rusije zabrinjavaju SAD jer se plaše da izgube kontrolu u Indijskom okeanu – Vašington smatra pretnjom svaku blisku saradnju Pekinga na teritorijama koje obuhvata inicijativa „Jedan pojas, jedan put“, a posebno duž Pomorskog puta svile.

Pohod „Admirala Gorškova“

Fregata projekta 22350 Severne flote „Admiral Gorškov” je 4. januara isplovila iz Severomorska i krenula na daleko putovanje po Atlantskom i Indijskom okeanu, kao i Sredozemnom moru.
Brod je prvi put krenuo u borbeni pohod sa hipersoničnim raketnim sistemom „cirkon“. Komandant broda, kapetan prvog ranga Igor Krohmal saopštio je da se na fregati pored „cirkona“ nalaze i krstareće rakete „kalibar“. Prema rečima ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, „Admiral Gorškov“ će uvežbavati lansiranje hipersoničnih raketa „cirkon“.
U pohodu se zajedno sa fregatom nalazi i srednji tanker „kama“.
Fregata „Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov“  - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2023
RUSIJA
„Admiral Gorškov“ isprobao „cirkone“ u Atlantiku: Cilj bio udaljen 900 kilometara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala