- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peking poziva SAD, EU i NATO da sednu za pregovarački sto s Rusijom

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaZastava Kine
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
Pratite nas
Kina poziva Sjedinjene Američke Državee, Evropsku uniju i NATO da sednu za pregovarački sto s Rusijom i da razmotre načine za izgradnju uravnotežene arhitekture bezbednosti, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija stalni predstavnik Kine pri toj organizaciji Čan Džun.
„Ponovo pozivamo Rusiju i Ukrajinu da prekinu vatru i da započnu mirovne pregovore, što je moguće pre“, rekao je kineski diplomata i dodao da su „SAD, EU i NATO dužni da s Rusijom poveru duboki dijalog, zasnovan na principima nedeljivosti bezbednosti“, rekao je kineski diplomata.
Prema njegovoj oceni, da su svi poštovali odredbe Minskih sporazuma o rešavanju krize u Ukrajini, koji su potpisani u februaru 2015. godine, sadašnja situacija u toj zemlji bi verovatno bila izbegnuta.
„Da su sve odredbe Minskih sporazuma bile efikasno ispunjene, ukrajinska kriza se možda ne bi prelila u ono što je danas“, rekao je diplomata.
On je dodao da „ukrajinska kriza u suštini predstavlja kulminaciju sukoba u sferi bezbednosti u Evropi, tesno povezanih sa stalnim širenjem NATO-a na istok, od vremena 'Hladnog rata'“.
„Težnja ka apsolutnoj bezbednosti, kao i političkoj isključivosti i nasilnom obuzdavanju određene zemlje – to su fundamentalni razlozi zbog kojih Evropa preživljava tešku situaciju u sferi bezbednosti“, naglasio je kineski diplomata.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je ranije u intervjuu za nemački list „Špigl“ priznao da je bivšoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu rekao da ne planira da ispunjava odredbe Minskih sporazuma.
Pre toga je Merkelova izjavila da su Minski sporazumi bili pokušaj da se „kupi vreme za Ukrajinu“, kako bi ojačala, a to je potom potvrdio i bivši francuski predsednik Fransoa Oland.
Njih dvoje su učestvovali na samitu „normandijske četvorke“, zajedno s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i bivšim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. Na tom sastanku bio je usaglašen kompleks mera za ispunjavanje Minskih sporazuma.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
RUSIJA
Nebenzja poručio Zapadu: Više vam ne verujemo – neće moći kao pre
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala