Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Matija objašnjava svoj predlog: Ono što se nije desilo nikome, ne bi smelo ni Tesli

© Sputnik / Lola ĐorđevićAkademik Matija Bećković
Akademik Matija Bećković - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
Pratite nas
Prošlo je 80 godina od smrti Nikole Tesle. Možda je 80 godina dovoljno da se i sahrani, kaže za Sputnjik akademik Matija Bećković koji predlaže da se prah velikog naučnika položi ispred Hrama Svetog Save na Vračaru.
Bećković je ovu temu otvorio na svečanosti koju je, povodom 80 godina kulture sećanja na genija, organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova.
"Nikola Tesla je doživeo posmrtno stradanje kao i Sveti Sava, da pošto je sahranjen, bude spaljen. Pred Sabornom crkvom su sahranjeni Vuk Karadžić i Dositej Obradović. Bila bi pravda da se ispred Hrama Svetog Save sahrane Nikola Tesla i Mihajlo Pupin. To se sve kazalo samo. Nama ostaje da to primimo k znanju", ističe Bećković.
I ranije je bilo pokušaja da se Teslina urna iz Muzeja prenese uz Hram. Sporazum o prenošenju potpisali su blaženopočivši patrijarh srpski Irinej, ministarka Zorana Mihajlović u ime Vlade Srbije i tadašnji predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali. Posle protesta dela naučne javnosti i građana, predlog je zamrznut.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆUrana sa pepelom Nikole Tesle
Muzej Nikole Tesle  - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
Urana sa pepelom Nikole Tesle
Upitan šta misli o argumentu da sahranjivanje ispred hrama ili na nekom drugom mestu Tesla za života nije izrazio kao svoju želju, Bećković kaže:
"Pa nije valjda izrazio ni želju da bude spaljen, ni da počiva u muzeju. Možemo i sad. na Jutjubu gledati njegovu sahranu, a ko ga je spalio i zašto, neka odgoneta neko drugi. Crkva je ustuknula pred ljudima za koje se može reći ona formula, nezvano vršenje tuđih poslova".
Upitan da prokomentariše stav dela naučne javnosti koji smatra da je Tesla nadnacionalan, da pripada svima i da mu zbog toga grobno mesto nije ispred bilo kog hrama, Bećković kaže:
"Niko SPC ne može ni da zabranjuje ni da odobrava kome će odati to najveće priznanje, koje je samo u njenoj nadležnosti. A kamoli da nekog pita za odobrenje da najveću počast oda Nikoli Tesli i Mihajlu Pupinu sahranjujući ih s leve i desne strane ulaza u hram Svetog Save na Vračaru".
Na kraju razgovora za Sputnjik dodaje;

"Vračarsko polje je sačuvano u strašnim vremenima, da tu ne budu naslagane neke Viline Vode ili Konjarnik. To bi trebalo da bude popločano, kao Trg Svetog Marka ili Kremlj", zaključuje Bećković.
Ove godine Srbija će nizom naučnih i kulturnih manifestacija obeležiti 80 godina od smrti Nikole Tesle, čoveka koji je svojim izumima zadužio ceo svet.
© Sputnik / Lola ĐorđevićHram Svetog Save na Vračaru
Hram Svetog Save na Vračaru - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
Hram Svetog Save na Vračaru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala