- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bezumna ideja unapred osuđena na propast: Amerikanci priželjkuju ukrajinski napad na Krim

© AP Photo / Susan WalshViktorija Nuland
Viktorija Nuland - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
Pratite nas
Izjava zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland da će Amerika podržati ukrajinske napade na Krim potvrda je da Vašington podstiče Ukrajinu na novu eskalaciju. Međutim, eventualni napad na Krim je, ističu ruski vojni eksperti, unapred osuđen na propast jer je poluostrvo maksimalno zaštićeno: čuvaju ga marinci, PVO sistemi, brodovi…
Prema rečima portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, izjava Nulandove o tome da su vojni objekti na Krimu za Ukrajinu legitimni ciljevi i da Amerika to podržava još jednom potvrđuje umešanost SAD u sukob u Ukrajini.
“Dozvolila je sebi čitav niz zapanjujućih i apsurdnih izjava. Još jednom moramo da konstatujemo umešanost SAD u sukob u Ukrajini – isporučuju joj oružje u ogromnim količinama, pružaju obaveštajne podatke, učestvuju u planiranju vojnih operacija”, izjavila je Zaharova, dodajući da su “američki ratni huškači otišli korak dalje”.
“Oni podstiču kijevski režim na dalju eskalaciju, na to da se rat proširi na teritoriju naše zemlje – tako, direktnim napadima. To je ono na šta smo i ranije upozoravali i ono zbog čega smo bili primorani da pokrenemo specijalnu vojnu operaciju”, naglasila je Zaharova.

Nuland podstiče Ukrajinu na novu eskalaciju

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Viktor Litovkin, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland huška Ukrajinu na novu eskalaciju sukoba u kojoj bi stradao pre svega ukrajinski narod.
“Njoj nije žao Ukrajinaca. Sjedinjene Države od ovoga imaju koristi. Njima nije cilj da Ukrajina pobedi. Oni nastoje da oslabe Rusiju. Amerikancima je važno da ruska država troši svoje ekonomske, finansijske i ljudske resurse. I njihov cilj je da pokušaju da unište našu zemlju koristeći za to ukrajinsku državu i njen narod“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Međutim, prema mišljenju ruskog vojnog eksperta Alekseja Leonkova, Amerikanci pujdaju Ukrajinu na novu eksalaciju jer znaju da je Krim veoma važan za rusku državu.
„Oni zaboravljaju da je Krim ušao u sastav Rusije u skladu sa svim pravilima međunarodnog prava. Narod je glasao. Sve je potpuno legalno i u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija. Što se tiče Krima, Zapadu je ova teritorija bolna tema. Ona im je potrebna po svaku cenu i već dugo pokušavaju da je se domognu. To su radili tokom rusko-turskih ratova, kao i Krimskog i Velikog otadžbinskog rata“, podseća naš sagovornik.

Amerikanci – glavni sponzori Ukrajinaca

Leonkov kaže da su Amerikanci tokom cele ruske specijalne vojne operacije glavni sponzori Ukrajinaca.
„Nuland deluje kao jedna od onih koji finansiraju ovaj sukob i podržavaju Ukrajinu. Ona je zapravo direktni učesnik i sponzor Ukrajine. Ako objekte na teritoriji Krima naziva legitimnom metom, onda se ova žena zalaže za narušavanje suvereniteta Rusije. Pošto je ona javna ličnost, to znači da ona izražava zvanično mišljenje Sjedinjenih Američkih Država. A i ovo može biti povod za sukob“, upozorava sagovornik Sputnjika.
Da su Sjedinjene Američke Države direktni učesnici u sukobu u Ukrajini, smatra i Litovkin.
„Postoji mnogo dokaza za to. Samo isporuke oružja ukrajinskoj državi govore o umešanosti SAD u sukob. Osim toga, američki instruktori su na svakom ćosku na teritoriji ove zemlje. Oni prave razne ofanzivne planove i rukuju raketama „hajmars“. Amerikanci zvanično ne nose naramenice, ali su, ipak, prisutni u Ukrajini“, konstatuje naš stručnjak.

Rusija štiti svoje građane i teritoriju

Na pitanje moguli Amerikanci rukama Ukrajinaca izvršiti napad na Krim, Leonkov kaže da se ova mogućnost ipak ne isključuje.
„Rusija je više puta upozoravala na vojnu pomoć koju SAD šalju Ukrajini. I pumpanje Ukrajine oružjem upravo i vodi ka ovom scenariju. Verovatnoća napada, nažalost, postoji. Amerika se ne zaustavlja uprkos tome što to nosi sa sobom veliki rizik“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Litovkin je istovremeno uveren da će svaki plan eventualnog napada na Krim biti osuđen na propast.
„Nulandova je svesna da ako bi došlo do napada na Krim, uslediće snažni udari po objektima na teritoriji Ukrajine. Osim toga, Krim je zaštićen. Ova teritorija pretvorena je u kopnenu tvrđavu. Tamo se nalaze sistemi protivvazdušne odbrane, brodski sistemi, marinci, kao i brodovi sa svim vrstama naoružanja“, naglašava sagovornik Sputnjika.
Sa ovom ocenom slaže se i Leonkov, koji ističe da je na Krimu raspoređena sve ono što čini moć ruske vojske.
„Tamo su stacionirane kopnene trupe, pojačane jedinice Crnomorske flote. Takođe, raspoređene su i nove jedinice Vazdušno-kosmičkih snaga, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane“, konstatuje stručnjak.
Treba napomenuti da se na izjavu zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland oglasila i ruska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama. U ambasadi su istakli da izjava Nulandove samo potvrđuje umešanost Amerike u sukob.
„Takvu poziciju Vašingtona tumačimo kao otvorenu manifestaciju ratobornog raspoloženja SAD prema našoj zemlji. Čitavoj međunarodnoj zajednici treba napokon da bude jasno da su upravo SAD te koje podstiču i raspiruju sukob u Ukrajini“, upozoravaju iz ambasade. Dodaju i da su pokušaji Amerike da iskoriste Ukrajince za nanošenje strateškog poraza Rusiji osuđeni na propast i da niko ne treba ni najmanje da sumnja da će Rusija zaštiti svoje građane i teritoriju.
Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
SVET
Viktorija Nuland: Objekti na Krimu legitimni ciljevi za Kijev, Amerika to podržava
Zgrada ambasade Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska ambasada o izjavama Viktorije Nuland: Niko ne treba da sumnja - zaštitićemo građane i zemlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala