- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vesić: Auto-put do Požege planiran do kraja godine, pravosudni organi će saslušati pritužbe građana

© Foto : YouTube/Javno preduzeće Putevi Srbije, snimak sa ekranaIzgradnja auto-puta od Pakovraća do Požege
Izgradnja auto-puta od Pakovraća do Požege - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Pratite nas
Ministar građevine saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je završetak radova na auto-putu do Požege planiran do kraja godine i da se tada otvara mogućnost za gradnju još dva do granice sa Crnom Gorom i do granice sa Bosnom i Hercegovinom.
Nezadovoljni građani juče su blokirali deo auto-puta, a ministar kaže da neće biti protesta u nedelju, jer je u ponedeljak zakazan sastanak sa pravosudnim organima koji će saslušati njihove probleme, ističući da nije problem u Ministarstvu i „Putevima Srbije“.
„Ljude se žale da sudovi sporo rešavaju, po njihovim žalbama predmete, na šta ne možemo da utičemo. Nisu zadovoljni rešenjima koje je dala Poreska uprava. S druge strane, možemo da razgovaramo sa sudovima i da pomognemo da se predmeti rešavaju brže, jer su prioritetni“, izjavio je Vesić za RTS.
On ističe i da je ministarka pravde Maja Popović, posle njegovog poziva, za ponedeljak zakazala sastanak, te da će pravosudni organi čuti pritužbe građana i pokušati da nađu način da se reše.

O izmenama Zakona o planiranju

Govoreći o novim odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, Vesić kaže da izmene treba da omoguće veću transparentnost i brži postupak, kao i da reše dosadašnje probleme u Zakonu.
„Suština je da ćemo bolje zaštititi građane. Prilikom dobijanja prijave radova, investitor će morati da dâ polisu osiguranja o šteti trećim licima. Sada će se znati odakle će se naplatiti šteta ljudima ako je eventualno budu imali. Investitor će morati lokalnoj samoupravi da dâ i garanciju da će vratiti ulice u pređašnje stanje“, navodi ministar.

Subvencije za vlasnike starijih automobila

Govoreći o automobilima euro 1, 2 ili 3, koji su i najveđi zagađivači, Vesić kaže da je plan da 140.000 ovih automobila Ministarstvo deregistruje.
„Građani koji žele da predaju svoje automobile, dobiće subvenciju za putnički automobil 2.100 evra, za autobus 2.500 evra, a za teretno vozilo 2.900 evra. Uslov je da kupe vozilo, pa i polovno, ali ne starije od 2015. godine sa motorom euro 6“, kaže ministar.
Prema njegovim rečima, na taj način će se bitno smanjiti zagađenje koje stvaraju automobili, ističući da će konkurs u narednim mesecima biti raspisan, a da od 1. janura sledeće godine počinju isplate.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala