- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ukrajinski raketni bacač grad kod Soledara - Sputnik Srbija

UŽIVO U Ukrajini se formira poljska specijalna jedinica; Zelenski: Ruska vojska je krenula u ofanzivu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 358. Iz ukrajinskog zarobljeništva u Rusiju je vraćen 101 ruski vojnik, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Iznad Sevastopolja oborena su dva drona. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da konflikt Rusije i NATO-a može da traje mnogo godinama.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:10 16.02.2023
Eksplozije u Harkovu.
21:42 16.02.2023
Američki specijalci - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Američka tajna operacija u Ukrajini vodi u katastrofu
21:09 16.02.2023
U Ukrajini je počela da se formira prva poljska specijalna jedinica, potčinjena ukrajinskom Ministarstvu odbrane, objavio je poljski informativni portal Onet.
Prema njegovim rečima, ova specijalna jedinica biće deo Oružanih snaga Ukrajine i zvaće se Poljska dobrovoljačka legija, Formira je državljanin Poljske. Planirano je da se jedinica, koju čini nekoliko desetina ljudi, bavi izviđanjem i sabotažom.
Vrbovanje vrše specijalisti iz Poljske i Ukrajine. Glavni uslovi za prijem su obuka i odsustvo problema sa alkoholom i drogom. Kontakt podaci za one koji žele da se pridruže ovoj grupi biće objavljeni uskoro.
Planirano je da se stvori centar za regrutaciju novih članova, uključujući i u Poljskoj, ali ova inicijativa još nije dogovorena sa vlastima zemlje.
Baza poljske jedinice nalazi se na tajnom mestu u blizini Kijeva. Navodi se da se određeni broj pripadnika specijalnih snaga već priprema za borbene zadatke.
20:01 16.02.2023
Ruska ofanziva je već počela, rekao je Vladimir Zelenski u intervjuu Bi-Bi-Siju.
„Ruski napadi već dolaze iz nekoliko pravaca“, rekao je ukrajinski predsednik.
Međutim, Zelenski veruje da ukrajinske snage mogu da nastave da se odupiru ruskoj ofanzivi sve dok ne pokrenu kontraofanzivu i ponovio svoje pozive za veću vojnu pomoć sa Zapada…
Kijev postaje sve više frustriran brzinom kojom zapadno oružje dolazi. Tenkovi koje su prošlog meseca obećale brojne zapadne zemlje, uključujući Nemačku, SAD i Veliku Britaniju, neće stići na bojno polje skoro.
Ipak, prema rečima Zelenskog, on je protiv kompromisa za okončanje rata.
„Izabrali smo ovaj put. Želimo garancije bezbednosti. Svaki teritorijalni kompromis oslabio bi nas kao državu“, rekao je predsednik.
19:52 16.02.2023
Sjedinjene Američke Države žele da obezbede Ukrajini sve što joj je potrebno kako bi se sprečio novi sukob sa Rusijom, rekla je zamenica državnog sekretara Viktorija Nuland.

"Mi proučavamo, ne samo trenutne potrebe Ukrajine, već i ono što bi joj moglo biti potrebno u budućnosti, kako bi se sprečio povratak Rusije. Imaće sofisticirani sistem protivvazdušne odbrane, poboljšanu odbranu granica, radare za rano upozoravanje", rekla je Nulandova tokom virtuelnog brifinga.

18:29 16.02.2023
SAD i druge članice Grupe sedam najrazvijenijih država uvešće novi paket sankcija Rusiji oko 24. februara, rekla je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.
Prema njenim rečima, novi veliki paket zapadnih sankcija Moskvi biće usmeren, pre svega, na prekid isporuka tehnologija Rusiji.
Prema rečima Nulandove, kolektivni Zapad razmatra sudbinu zamrznutih sredstava Rusije i smatra da Moskva „treba da plati“ za uništenje ukrajinske infrastrukture.
16:41 16.02.2023
Iz ukrajinskog zarobljeništva u Rusiju je vraćen 101 ruski vojnik, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Danas, 16. februara, nakon pregovora sa teritorije koja je pod kontrolom kijevskog režima vraćen je 101 ruski vojnik. Oni su u zarobljeništvu bili u životnoj opasnosti“, navodi se u saopštenju.
Avionima vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oslobođeni vojnici biće prebačeni u Moskvu na lečenje i oporavak.
13:16 16.02.2023
Evropski parlament je tokom glasanja u četvrtak u Strazburu o rezoluciji povodom obeležavanja godišnjice pokretanja specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini odbacio amandman kojim se EU poziva na pregovore.
Član rezolucije, u kojem se navodi da EP smatra da je „pobeda Ukrajine moguća samo kroz kontinuirano i stalno povećanje isporuka Ukrajini svih vrsta naoružanja bez izuzetka“, predloženo je da se zameni pozivom Evropskoj uniji „da učini napore da se obezbedi prekid vatre i pregovori“ uz uzimanje u obzir mogućeg multilateralnog formata za rešavanje situacije koji je predložio brazilski predsednik Luis Inasio Lula da Silva.
Parlamentarci su odbacili ovaj amandman.
Poslanici EP su danas na plenarnoj sednici u Strazburu većinom glasova usvojili antirusku rezoluciju u kojoj se zemlje EU pozivaju da povećaju i ubrzaju isporuke svih vidova naoružanja Ukrajini.
Za rezoluciju je glasalo 444 poslanika, dok je protiv bilo njih 26.
Poslanici su bili protiv toga da se u rezoluciju unese amandman s pozivom da se hitno ulože diplomatski napori kako bi se okončali sukobi i postigao mir.
Takođe, odbili su da u dokument koji je donet povodom godišnjice početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini unesu amandman o tome da postoji zabrinutost zbog opasnosti da ukrajinski sukob preraste u rat između nuklearnih država.
13:12 16.02.2023
Američki general Mark Mili - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Američki general: Uskoro mogući pregovori Rusije i Ukrajine
12:40 16.02.2023
Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov izjavio je da se dogovorio sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o modernizovanju sistema nabavki za ukrajinsko Ministarstvo odbrane u skladu sa standardima agencije za nabavke NATO-a.
11:55 16.02.2023
Sa današnjeg brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske trupe su tokom prethodnog dana likvidirale do 65 ukrajinskih vojnika u kupjanskom pravcu;
Do 135 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine ubijeno tokom ofanzive u donjeckom pravcu;
Ruske snage uništile su skladište municije 54. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Verhnjekamskom okrugu u DNR;
Ruske snage pogodile su u hersonskom pravcu četiri skladišta municije snaga teritorijalne odbrane Ukrajine. U ovom pravcu uništena je samohodna haubica „akacija“ i haubica „msta B“;
Ruske snage ubile više od sto ukrajinskih vojnika na krasnolimanskom pravcu;
U protekla 24 časa ruski PVO sistemi uništili su 20 ukrajinskih dronova i 4 rakete ispaljene iz sistema „hajmars“;
Više od 55 ukrajinskih vojnika ubijeno u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;
Oružane snage RF pogodile su komandna mesta tri brigade ukrajinskih snaga u DNR;
Ruske snage uništile su kod Poltave skladište goriva i maziva za vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine.
10:51 16.02.2023
Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak tvrdi da je Rusija promenila taktiku vođenja specijalne vojne operacije. Prema njegovim rečima, Oružane snage Rusije su navodno počele da koriste „lažne mete“.
„Rusi su donekle promenili taktiku. Sprovode aktivno izviđanje, koriste lažne mete“, napisao je Jermak na svom Telegram u.
On je takođe potvrdio izveštaje o eksplozijama u Lvovskoj, Dnjepropetrovskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine nakon što je širom zemlje izdato upozorenje o vazdušnoj opasnosti.
10:27 16.02.2023
Ukoliko EU donese odluku o konfiskaciji zamrznutih ruskih sredstava u korist Kijeva, Rusija će preduzeti mere u cilju zaštite svojih interesa, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.
„To što radi EU je apsolutno nezakonito i mnoge zemlje sumnjaju u supeh takvog poteza i njegove usklađenosti sa međunarodnim normama“, rekao je Gruško.
Podsetimo, ambasadori EU su juče postigli dogovor o formiranju radne grupe s ciljem da se blokirana sredstva Rusije iskoriste u interesu Ukrajine.
10:02 16.02.2023
Ambasadori EU nisu uspeli da se dogovore o novom paketu sankcija Rusiji, konkretno, zbog ruskog kaučuka, objavio je list „Politiko“, pozivajući se na dokumente u koje je imao uvid.
„Jedna od spornih tačaka je sintetički kaučuk, protiv kojeg (Evropska) komisija želi da uvede sankcije“, navodi se u materijalu.
Takođe se navodi da su zemlje poput Italije i Nemačke skeptične prema ideji uvođenja sankcija na uvoz ruskog sintetičkog kaučuka, dok Poljska podržava takvu meru.
08:30 16.02.2023
Ruske jedinice zauzele su sve uzvišice u okolini Artjomovska (Bahmut), izjavio je savetnik v.d. šefa DNR Igor Kimakovski.
„Ostao je faktički jedan mali koridor, koji takođe kontrolišemo mi, što značajno otežava njihov manevar za dovođenje ljudstva i municije“, rekao je Kimakovski za emisiju „Solovjov uživo“.
Prema njegovim rečima, u oblasti Artjomovska primećeno je mnogo stranih plaćenika.
„To su Poljaci, i francuski jezik, i engleski jezik. Već se pojavljuju jedinice koje dolaze iz Lavova“, primetio je Kimakovski.
08:10 16.02.2023
Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen doputovao je u Kijev gde će se sastati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
Ovo je prva poseta nekog izraelskog zvaničnika tog ranga od početka specijalne operacije ruske vojske.
07:54 16.02.2023
U Kirovogradskoj oblasti Ukrajine oštećen je ključni infrastrukturni objekat, vatrogasci gase požar, izjavio je savetnik načelnika Odeske vojne administracije Sergej Bračuk.
Za sada nema informacija o žrtvama, napisao je Bračuk na svom Telegramu.
07:22 16.02.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je tokom noći na celoj teritoriji Ukrajine, sledi iz podataka sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
07:21 16.02.2023
Gubici ukrajinskih snaga koje su branile Soledar šest do sedam puta su veći od gubitaka napadačke strane, izjavio je za Sputnjik borac grupe „Vagner“, Heroj Rusije Anton Jelizarov, sa pozivnim „Lotos“, koji je komandovao jurišem.
07:19 16.02.2023
Kijevske vlasti treba da deblokiraju vodosnabdevanje kahovskog akumulacionog jezera, izjavio je za Sputnjik član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„Kijevski režim nastavlja da igra opasne igre oko Zaporoške nuklearne elektrane, sada blokirajući snabdevanje vodom iz hidroelektrana koje se nalaze uzvodno, uključujući Dnjeprovsku, Srednjedneprovsku, Kanjevsku i Kijevsku. Najmanje četiri hidroelektrane sada ne odvode vodu. Vreme je da režim Zelenskog prekine ovo ludilo i obnovi vodni bilans rezervoara“, rekao je on.
Istovremeno, on je primetio da međunarodna zajednica nikako ne reaguje na postupke Kijeva. Dalje snižavanje nivoa vode moglo bi da dovede do ekološke katastrofe i ugrozi bezbednost same nuklearne elektrane, upozorio je on.
Kahovksko akumulaciono jezero nalazi se u donjem toku Dnjepra, na teritoriji Hersonske, Zaporoške i Dnjepropetrovske oblasti Ukrajine. Na njegovoj levoj obali su grad Energodar i Zaporoška nuklearna elektrana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala