- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Sledeći su lovci“: Američki senatori traže od Bajdena da isporuči Kijevu rakete dugog dometa

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteAmerički senat
Američki senat - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Pratite nas
Grupa američkih senatora pozvala je administraciju predsednika SAD Džoa Bajdena da započne obuku ukrajinskih pilota za upravljanje savremenim lovcima te da isporuči Kijevu rakete dugog dometa.
Sa inicijativom su istupili republikanski senator iz Južne Karoline Lindzi Grem i demokrata iz Konektikata Ričard Blumental.

„Sledeće što je Ukrajini potrebno su lovci. Ne mogu se izvoditi kombinovane operacije bez vazduhoplovnih snaga. Avion MiG-29 je zastareo. Pozivamo Bajdenovu administraciju i sve naše saveznike da već sada započnu proces obuke za Ukrajinu za upravljanje naprednim lovcima“, rekao je Grem.

Sa njim se složio i Blumental koji je izrazio nadu da će Ukrajina uskoro dobiti raketne sisteme „atakms“ dometa do 300 kilometara.
Istovremeno, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da SAD ne podstiču Ukrajinu da izvodi napade u dubini teritorije Rusije.
„Što se tiče bilo kakvih mogućih operacija Ukrajine unutar ruske teritorije – mi ih ne ohrabrujemo na to i ne doprinosimo tome. To smo jasno stavili do znanja kako javno, tako i u privatnim kontaktima“, rekao je Kirbi.
Lovci F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„To nisu igračke“: Berlin ne razmatra pitanje isporuke lovaca Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala