- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

SAD prave borbene svemirske letelice za onesposobljavanje ruskih satelita

© Foto : State Space Corporation ROSCOSMOSSatelit "Meteor-M"
Satelit Meteor-M - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države prave mala borbena svemirska sredstva sposobna da izbace iz stroja ruske satelite, njihovo lansiranje može biti sakriveno tokom lansiranja aparata „OneWeb“ ili „Starlink“ u svemir, izjavio je načelnik Vojno-kosmičke akademije „Možajski“ general-major Nikolaj Nestečuk.
„U sadašnjoj fazi se razvijaju, a neki modeli su razvijeni, testiraju se, takozvana mala borbena kosmička sredstva. Ona su u stanju da izvedu prikriveni manevar, susret sa našom svemirskom letelicom i njeno onesposobljavanje u bilo kojim uslovima, u bilo kom trenutku“, rekao je Nestečuk na okruglom stolu u Savetu Federacije posvećenom 40. godišnjici Strateške odbrambene inicijative SAD.
On je objasnio da američka mala borbena svemirska sredstva mogu biti lansirana u orbitu kao deo višesatelitskih niskoorbitalnih komunikacionih sistema kao što su „OneWeb“ ili „Starlink“. Osim toga, kao nosač malih borbenih svemirskih sistema danas se aktivno koristi vazdušni-kosmički aparat za višekratnu upotrebu tipa Iks-37B (X-37B).
„Ovo, sa svoje strane, predstavlja pretnju kosmičkog napada na kritično važne letelice naše zemlje. Šta znači onesposobiti letelicu koja obezbeđuje komunikacije i telekomunikacije? To znači izgubiti kontrolu, pre svega, nad strateškim nuklearnim snagama, što se ne sme dozvoliti“, naglasio je načelnik akademije.
Satelit – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
SVET
U toku je "trka u logistici" - NATO će stvoriti virtuelnu mrežu satelita za izviđanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala