- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Ukrajina iskorišćena za vežbanje sukoba NATO-a i Rusije

© ANATOLII STEPANOVUkrajinski vojnici pored haubice M777 američke proizvodnje
Ukrajinski vojnici pored haubice M777 američke proizvodnje - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Pratite nas
Zapad je iskoristio Ukrajinu da bi razradio scenarije za vojni sukob zemalja NATO-a i Rusije, smatra zamenik stalnog predstavnika Rusije pri OEBS-u Maksim Bujakevič.
„Ukrajinski prostor... iskorišćen je za razradu scenarija za vojni sukob zemalja NATO-a i Rusije. Sama Ukrajina predodređena je da bude poligon za takvu konfrontaciju, testiranje oružja NATO-a u borbi protiv ruskih modela... Istovremeno, niko nije pitao stanovnike Ukrajine da li žele da se odreknu svoje teritorije za takve smrtonosne eksperimente, kao i da li žele da postanu topovsko meso u sukobu između NATO-a i Rusije“, rekao je Bujakevič govoreći sastanku Stalnog saveta OEBS-a.
Diplomata je dodao da su „dejstva NATO-a u Ukrajini i oko nje u početku bila zasnovana na antiruskoj orijentaciji, a militarizacija Ukrajine i istočne Evrope sprovođena je svesno u okviru vojnih priprema NATO-a“.

Minski sporazumi – grandiozna afera

On je primetio da Zapad i Ukrajina sada ne kriju da su Minski sporazumi i normandijski format bili grandiozna diplomatska afera i imitacija političkog procesa.
„Bili su potrebni da bi se kijevskom režimu dalo vremena da predahne, da se ubuduće, uz direktnu vojnu podršku NATO-a, pripremi za intenzivna borbena dejstva protiv sopstvenog naroda i susednih država. To su javno izjavili ne samo francuski i nemački ‘koposrednici’ regulisanja, već i svi nominalni lideri kijevskog režima bez izuzetka“, objasnio je on.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
RUSIJA
Peskov: Minski sporazumi bili kamuflaža za namere Kijeva
Bujakevič je dodao da se 17. februara navršava tačno osam godina od kada je Savet bezbednosti UN usvojio Rezoluciju 2202 uz odobrenje Minskog paketa mera od 12. februara 2015. godine i deklaraciju lidera zemalja normandijskog formata u prilog njegovoj implementaciji.

O isporukama oružja

Govoreći o isporukama oružja Ukrajini, Bujakevič je naveo da one ne samo što zatvaraju vrata diplomatskim naporima, već i direktno vode ka eskalaciji.
„Uočavamo apsurdnost... izjava... kao da isporuke oružja približavaju mir i ne ometaju diplomatiju. Zapravo, one ne samo da zatvaraju vrata diplomatskim naporima, već takođe direktno dovode do još veće eskalacije, gajeći u kijevskom režimu lažne nade u neku ‘pobedu na bojnom polju’“, zaključio je on.
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Patrušev: Anglosaksonci će nastaviti proksi rat protiv Rusije i nakon specijalne operacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala