- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Politiko“: Mađarska i Francuska blokirale sankcije EU protiv ruske nuklearne industrije

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaLogo ruske državne korporacije za atomsku energiju "Rosatom"
Logo ruske državne korporacije za atomsku energiju Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Pratite nas
Francuska i Mađarska usprotivile su se planovima Evropske komisije da uvede sankcije protiv fizičkih i pravnih lica koja su povezana sa ruskom nuklearnom energijom, piše list „Politiko“, pozivajući se na evropske diplomate.

„Nažalost, nuklearni sektor nije uključen u taj predlog“, saopštili su neimenovani zvaničnici, komentarišući sadržaj poslednjeg nacrta 10. paketa sankcija protiv Rusije.

Kako list navodi, glavni protivnici uvođenja ograničenja u nuklearnoj sferi su Mađarska i Francuska. Naime, glavni razlog protivljenja Budimpešte je izuzetan značaj nuklearnih elektrana „Rosatoma“ u energetskom sistemu zemlje, dok se Pariz pozvao na to da veliki broj nuklearki širom sveta koristi ruske sirovine.
Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao lidere EU da uvede sankcije protiv ruske korporacije za atomsku energiju „Rosatom“.
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predstavili su 15. februara u Briselu nacrt 10. paketa sankcija. U svojim izlaganjima nisu pominjali „Rosatom“ ni ruski nuklearni sektor. Po njihovim rečima, najnoviji paket sankcija uključivaće izvozna ograničenja u vrednosti od oko 11 milijardi evra.
Nuklearna elektrana Kozloduj u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
SVET
Bugarski novinar o energetici: Prodavaće nam američke sveće i uveravati nas da je mrak „demokratski“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala