- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Sukob u Ukrajini iscrpeo zalihe naoružanja u Evropi

© AP Photo / Alex BrandonPalete sa granatama kalibra 155mm spakovane za isporuku Ukrajini
Palete sa granatama kalibra 155mm spakovane za isporuku Ukrajini  - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Pratite nas
Sukob u Ukrajini već je opustošio evropske arsenale, u mnogim prestonicama ministri odbrane su obavešteni da na zalihama praktično nije ostalo ništa, skladišta, pa čak i „deponije“ su prazne, piše „Fajnenšel tajms“.
List navodi da su u svetlu takve situacije, razgovori zapadnih ministara odbrane, koji su se ove nedelje sastali u sedištu NATO-a i koji će učestvovati na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, prepuni su „namrštenih lica i zabrinutih pogleda“. Ministri se pitaju koliko dugo i kako mogu da održe ovaj nivo podrške Ukrajini.
Kako se navodi u članku, sukob u Ukrajini izvršio je ogroman pritisak na loše pripremljen odbrambeni sektor Evrope. Evropske fabrike jedva da su u stanju da proizvedu dovoljno granata da zadovolje nedeljne potrebe Kijeva. Rokovi čekanja neke municije su se više nego udvostručili.
„U istočnim zemljama NATO-a presušile su zalihe sovjetske tehnike koju ukrajinska vojska ume da koristi. Odluke o isporukama novih tipova naoružanja zapadne proizvodnje dočekane su sa pompom, ali ih prate nedelje i meseci kašnjenja, jer vojske shvataju koliko im je mnogo remonta potrebno“, objašnjava se u članku.
List napominje da problem evropskih zemalja leži u činjenici da „ruska vojna ekonomija funkcioniše već najmanje godinu dana. U međuvremenu, Evropa tek počinje da radi“.
Rusija je prošlog proleća uputila zemljama NATO-a notu zbog isporuke oružja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je napomenuo da će svaki teret koji sadrži vojnu tehniku postati legitimna meta ruske vojske.
Tenkovi leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Zapad nije uspeo da sakupi ni dva bataljona „leoparda“ za Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala