Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bajden pisao Vjosi Osmani: Plan koji ste prihvatili dovešće do međusobnog priznanja dve strane

© AP Photo / Olivier MatthysVjosa Osmani
Vjosa Osmani - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2023
Pratite nas
Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani primila je danas pismo sa čestitkom predsednika SAD Džozefa Bajdena povodom 15. godišnjice otkako je Priština protivpravno proglasila nezavisnost. Bajden je u pismo podržao odluku Prištine da prihvati evropski plan koji bi, kako je naveo, „doveo do međusobnog priznanja dve strane“.
U čestitki se ocenjuje da su tokom poslednjih nekoliko godina tzv. Kosovo i SAD „ojačali demokratske institucije kako bi obezbedili podjednako efikasno dobro upravljanje, vladavinu prava i mogućnosti za građane obe zemlje“.
U svom pismu Bajden je podržao odluku prištinskih institucija da prihvate francusko-nemački plan koji bi, kako on navodi, „doveo do međusobnog priznanja dve strane“, prenosi "Reporteri".
„Podržavamo vašu odluku da prihvatite evropski plan za normalizaciju odnosa, koji za konačni cilj ima međusobno priznanje, a koji bi doveo do mirnije budućnosti za narode Kosova i Srbije“, napisao je Bajden.
Pored toga, on je naglasio da su tzv. Kosovo i SAD „zaštitili zajedničke vrednosti“, kao i da su podržalinarod Ukrajine u „odbrani od nepravedne i neisprovocirane ruske agresije“.
Bajden je napisao i da željno iščekuje da vidi „napredak razvoja Kosova u multietničku, suverenu i nezavisnu državu“, kao i da podržava „evroatlantske integracije Kosova“, prenela je „Nova srpska politička misao“.
Lokalne prištinske institucije jednostrano su proglasile nezavisnost tzv. Kosova 17. februara 2008. godine, dok su SAD nezavisnost južne srpske pokrajine priznale dan kasnije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala