- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski helikopteri Ka-52 i Mi-8 u Donbasu - Sputnik Srbija

UŽIVO Amerika se oštro protivi slanju lovaca u Ukrajinu; Eksplozije u Hersonu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 357. Ukrajinske snage prebacuju nove jedinice u Zaporošku oblast i kod Artjomovska. Nastavljaju se žestoke borbe za ovaj grad. Postoji velika opasnost da uskoro ukrajinske jedinice koje se nalaze u njemu budu opkoljene. U međuvremenu, ukrajinska PVO obara balone iznad Kijeva.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:08 15.02.2023
Administracija predsednika SAD se oštro protivi slanju borbenih aviona u Ukrajinu, rekla je američka ambasadorka pri NATO-u Džulijan Smit televiziji Si-En-En.
Ona je, međutim, napomenula da svaka zemlja alijanse ima pravo da sama odluči „koji doprinos želi da da” onome što se dešava u Ukrajini.
21:28 15.02.2023
Eksplozije u Hersonu.
20:45 15.02.2023
U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske vojne uprave Sergej Lisak.
Kako je napisao na svojoj stranici na telegramu, bespilotne letelice-kamikaze kreću se ka regionu. Paralelno s tim, sirene za uzbunu čuju se i u delu Zaporoške oblasti koju kontrliše Kijev.
19:36 15.02.2023
Amerika će izdvojiti dodatnih 9,9 milijardi dolara Ukrajini za pomoć budžetu, saopštila je direktor uprave Stejt department za pružanje pomoći drugim državama Dafna Rejd na konferenciji za štampu.
Prema Rendovim rečima, SAD su do sada u ove svrhe izdvojile 13 milijardi dolara.
19:13 15.02.2023
Kijevske vlasti su pre godinu dana počeli da koriste balone sa reflektorima kako bi dezorijentisali ruske sisteme PVO, piše portal "Strana", pozivajući se na anonimni izvor u ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu.
"Mi smo puštali balone iznad njihove teritorije... To je običan helijumski balon umotan u foliju, koji leti brzinom vetra, čiji je glavni zadatak da dezorijentiše PVO", rekao je izvor.
On je saopštio da je kijevski režim bio umešan u incident 3. januara kada je PVO oborio neki objekat u obliku lopte u blizini Rostova na Donu.
18:52 15.02.2023
Eksplozije su odjeknule u blizini grada Volčansk, u Harkovskoj oblasti, na istoku Ukrajine, prenosi portal Strana.
Uzroci eksplozija nisu saopšteni. Upozorenje o vazdušnom napadu u Ukrajini nije bilo objavljeno.
17:35 15.02.2023
Rusija je zatražila sednicu Saveta bezbednosti UN za 22. februar u vezi sa novim informacijama o eksplozijama na gasovodima Severni tok, napisao je na svom telegram kanalu Dmitrij Poljanski, prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri Svetskoj organizaciji.
17:28 15.02.2023
Grad Artjomovsk može biti opkoljen u martu-aprilu ove godine, sve će zavisiti od isporuka teškog naoružanja Kijevu, rekao je novinarima Evgenije Prigožin, osnivač grupe Vagner.
"Vrlo je teško predvideti. Oni sada dobijaju nove vrste oružja. Sto posto ćemo uništiti te leoparde (tenkove), smislićemo kako da ih spalimo“, rekao je on.
16:59 15.02.2023
Ukrajinska vojska šalje nove jedinice na liniju razdvajanja u Zaporoškoj oblasti, saopštio je Sputnjiku član glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

"Borci Oružanih snaga Ukrajine dovlače dodatne rezerve na liniju razdvajanja u Zaporoškoj oblasti. Za to postoji više razloga: može biti priprema za prolećnu ofanzivu ili, obrnuto, strah da će naša armija preći u ofanzivu“, rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, sada ukrajinska vojska u Zaporoškoj oblasti broji oko 25 hiljada ljudi. Za manje od nedelju dana, prebačeno je na ovaj deo fronta oko 5.000, rekao je Rogov.
16:50 15.02.2023
Majdan - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Iscrpljivanje ukrajinske PVO: Iznad Kijeva oboreno nekoliko balona
16:05 15.02.2023
Vazdušni cilj primećen je na nebu iznad Kijeva, navodi Telegram kanal vojne uprave ukrajinske prestonice.
"S tim u vezi PVO i avijacija mogu biti zadejstvovani“, upozorava služba.
O kakvom objektu se radi, nije precizirano, ali se apeluje na stanovnike grada da ostanu u skloništima.
15:17 15.02.2023
Poljska ima premalo lovaca da bi ih isporučila Kijevu, rekao je šef poljskog Ministarstva odbrane Mateuš Blaščak.
14:23 15.02.2023
Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će Kijev dobiti prvi paket vojne pomoći od preko 200 miliona funti iz Međunarodnog fonda za pomoć Ukrajini.
„Prvi paket opreme usaglasile su Velika Britanija, Holandija, Norveška, Švedska i Danska... “, ističe se u saopštenju i navodi da će paket obuhvatiti rezervne delove za tenkove i drugu vojnu tehniku, artiljerijsku municiju, bespilotne sisteme, opremu za radare, obaveštajnu tehniku i tehniku za nadzor.
To je saopšteno na sastanku ministara odbrane NATO u Briselu.
14:16 15.02.2023
Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus izjavio je da će u Ukrajinu prvo biti isporučena samo polovina bataljona tenkova „leopard 2A6“.
13:32 15.02.2023
Švajcarska vlada je priznala da bi predaja zamrznutih sredstava Rusije Ukrajini bila nezakonita.
„Radna grupa pod rukovodstvom Federalne pravosudne uprave došla je do zaključka da konfiskacija privatnih ruskih aktiva nije zakonita prema postojećem zakonodavstvu. Takva mera bi bila u suprotnosti sa ustavnim garancijama“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu švajcarskog Saveznog veća.
Kako se navodi, konfiskacija ruskih rezervi i pooštravanje pravnih normi prema onima koji zaobilaze sankcije sada se razmatraju na međunarodnom nivou i Švajcarska pomno prati razvoj situacije.
Bez obzira na sve to, švajcarske vlasti su obećale da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu.
Podsetimo, Švajcarska se pridružila praktično svim antiruskim sankcijama koje je uvela EU. Vlasti u Bernu su blokirale ruske aktive u vrednosti od 8,1 milijardi evra, banka „Kredi Svis“ još 19 milijardi. Procenjuje se da obim ruskih sredstava registrovanih u toj zemlji dostiže 50 milijardi dolara.
12:49 15.02.2023
Ukrajinski portal „Strana“ piše da se u Kijevskoj oblasti Ukrajine čuju eksplozije.
12:46 15.02.2023
Sa današnjeg brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
U donjeckom pravcu likvidirano je 190 ukrajinskih vojnika, uništena haubica „MSTA-B“ i sistem M777 američke proizvodnje
Ruske snage likvidirale su osam grupa ukrajinskih diverzanata u Harkovskoj oblasti i LNR
Na potezu ka Kupjansku ukrajinska vojska izgubila 100 vojnika
U južno-donjeckom i zaporoškom pravcu ruske snage nanele su poraz protivniku kod Ugljedara i Novosjolke, gubici Kijeva: preko 60 vojnika, dva tenka i četiri borbena vozila pešadije
U pravcu ka Krasnom Limanu poražene su mehanizovane i vazdušno-desantne jedinice ukrajinske vojske, likvidirano je 65 vojnika
Ruska artiljerija je u poslednja 24 sata u hersonskom pravcu uništila samohodni top „gvozdika“ i haubicu D-30
11:48 15.02.2023
Zapad zakasnio sa pomoći ukrajinskim snagama u Artjomovsku
Zapad je, uprkos svim planovima, zakasnio sa pomoći ukrajinskim trupama u Artjomovsku, piše „Njujork tajms“.
„Kakve god planove da saveznici Ukrajine postignu do kraja sastanaka, koji će se završiti u sredu, jasno je da će biti kasno da se pomogne gradu Bahmutu“, navodi se u članku.
List podseća da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pre sastanka izjavio da trenutna stopa potrošnje municije u Oružanim snagama Ukrajine „mnogo puta premašuje“ stopu proizvodnje granata.
U utorak su u sedištu NATO-a u Briselu održani sastanci ministara odbrane zemalja Alijanse i kontakt grupe za Ukrajinu.
11:43 15.02.2023
Borelj: Ne razumem one koji su za prekid isporuka oružja Kijevu
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je poslanicima EP da ne razume one koji žele da obustave vojne isporuke Ukrajini zarad postizanja mira.
„Neki ljudi misle da je rešenje da se zaustave vojne isporuke Ukrajini. Iskreno, ja ovo ne razumem... Ne razumem takvu naivnost levice, imam prijatelje koji tako misle“, rekao je Borelj.
On je pozvao takve ljude „da shvate da prekid isporuka Ukrajini neće dovesti do prekida borbenih dejstava od strane Rusije“.
„Pogibija svake osobe nanosi mi veliku bol, kao i vama. Ali ako želimo da se rat brže završi, onda nam je za ovo potrebna ne manja, već veća i brža pomoć Ukrajini“, zaključio je Borelj.
11:19 15.02.2023
Ambasadori država EU postigli su dogovor o formiranju specijalne radne grupe koja će se baviti primenom zamrznutih sredstava Rusije za potrebe Ukrajine, saopštilo je predstavništvo Švedske koja trenutno predsedava EU.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala