- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Unuk Sergeja Prokofjeva u Kolarčevoj zadužbini: Svojom muzikom spaja klasično i moderno

© Foto : Sputnjiku ustupila Kolarčeva zadužbina/Privatna arhivaGabrijel Prokofjev, unuk Sergeja Prokofjeva
Gabrijel Prokofjev, unuk Sergeja Prokofjeva - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Pratite nas
Kompozitor i di-džej Gabrijel Prokofjev, unuk ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva, nastupiće 18. februara u Kolarčevoj zadužbini sa Orkestrom mladih Evropskog instituta FAME'S, na koncertu na kojem će predstaviti spoj moderne i klasične simfonijske muzike.
Gabrijel Prokofjev kombinuje klasične simfonijske kompozicije, partiture za film, ples i operu, i elektronsku muziku za stvaranje svojih dela koja prevazilaze žanrove.
Komponujući muziku koja istovremeno obuhvata i izaziva zapadnu klasičnu tradiciju, Gabrijel Prokofjev se pozicionirao kao značajan glas u novim pristupima klasičnoj muzici na početku 21. veka.

Spoj plesne muzike i klasičnih korena

Nakon što je završio studije muzike na univerzitetima u Birmingemu i Jorku, a nezadovoljan naizgled izolovanim svetom klasične muzike, razvio je paralelnu muzičku karijeru kao dens, elektro i hip-hop producent.
© Foto : Sputnjiku ustupila Kolarčeva zadužbina/Boris KaevskiOrkestar mladih Evropskog instituta FAME'S
Orkestar mladih Evropskog instituta FAME'S - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Orkestar mladih Evropskog instituta FAME'S
Plesna muzika u kombinaciji sa njegovim klasičnim korenima daje muzici jedinstven savremeni zvuk.
Gabrijel Prokofjev je autor mnogobrojnih orkestarskih i kamernih dela - komponovao je sedam koncerata (tri sa gramofonima), kao i dela elektronske muzike, često kombinujući sintisajzere i semplove sa klasičnim instrumentima.
Njegova dela su izvodili orkestri širom sveta – od Sankt Peterburga i Moskve, preko Sijetla i Detroita do Lajpciga, Kopenhagena, Sevilje i Buenos Airesa.

Tehno svita i remiks Betovena

Na programu koncerta u Kolarčevoj zadužbini biće originalna muzika Gabrijela Prokofjeva - remiks Betovenove Devete simfonije i kompozicija „Tehno svita“.
“Tehno svita” je najeksplicitniji primer muzičkog putovanja kompozitora Prokofjeva koji kombinuje dve muzičke discipline: elektronsku dens muziku i klasičnu kamernu muziku.
Gabrijel svoju kompoziciju opisuje i kao barok i kao klasičnu dens svitu 21. veka.
U ovoj kompoziciji postoje reference tehna, esid hausa, fanka i hop-hopa, a elektronski bitovi su potpuno integrirani u klasični ansambl što daje sasvim prirodan zvuk.
“Tehno svita je zbir plesnih ritmova našeg vremena, autentična modernistička svita koja ostaje dosledna svojoj originalnoj definiciji”, navodi kompozitor.

Mladi talentovani muzičari na jednom mestu

Spoj moderne i klasične simfonijske muzike predstaviće orkestar instituta FAME'S.
Evropski omladinski institut FAME'S, osnovan u Skoplju, predstavlja muzički obrazovni centar koji svake godine okuplja mlade talentovane muzičare iz evropskih zemalja. Oni zajedno rade na seminarima, a krajnji rezultat su koncerti.
© Foto : Sputnjiku ustupila Kolarčeva zadužbina/Privatna arhivaDirigent Etjen Abelen
Dirigent Etjen Abelen - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Dirigent Etjen Abelen
Centar predstavlja jedinstvenu platformu za profesionalnu muzičku edukaciju, razmenu iskustava i kreativnosti.
Orkestar će voditi Etjen Abelen, švajcarski dirigent, kreativni preduzetnik i violinista koji kao i Gabrijel Prokofjev istražuje nove mogućnosti klasične muzike.
Koncert počinje u 20 časova, a ulaznice, po ceni od 500 i 700 dinara, u prodaji su na biletarnici Kolarca.
Beogradska filharmonija - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
KULTURA
Beogradska filharmonija šalje pomoć Turskoj i Siriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala