- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Tri decenije nevin iza rešetaka: Kako je jedan čovek odreagovao kada je konačno oslobođen /video/

© AP Photo / (David Carson/St. Louis Post-DispatchLamar Džonson
Lamar Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Pratite nas
Sud u Misuriju juče je poništio presudu čoveku koji je iza rešetaka proveo skoro 28 godina zatvora za ubistvo za koje je od početka tvrdio da ga nije počinio. Lamar Džonson (50) zatvorio je oči i odmahnuo glavom kada ga je član njegovog pravnog tima potapšao po leđima nakon objavljivanja sudske odluke.
Morali su postojati „pouzdani dokazi o stvarnoj nevinosti", rekao je sudija Dejvid Mejson.
Nakon izlaska iz zgrade suda Džonson je prišao novinarima i zahvalio se svima koji su radili na njegovom slučaju, kao i sudiji. Kratko je prokomentarisao: „Ovo je neverovatno“. Okružni advokat Kim Gardner u avgustu je podnela zahtev kojim je zatražila njegovo puštanje iz zatvora pošto je istraga koju je njena kancelarija sprovela uz pomoć Projekta nevinosti dokazala da nije kriv.

Ništa ne može da vrati ono što mu je država oduzela

Državno tužilaštvo pod vođstvom republikanaca borilo se da Džonson ostane zatvoren. Portparol kancelarije tužioca Medlin Siren, poručila je u imejlu da kancelarija neće preduzimati dalje radnje u vezi sa ovim slučajem i ponovo je branila pokušaj da se Džonson zadrži iza rešetaka.
„Naša kancelarija je branila vladavinu prava i radila na potvrđivanju izvorne presude koju je porota smatrala prikladnom na osnovu činjenica iznetih na suđenju, poručili su iz tužilaštva.
Džonsonova odbrana kritikovala je kancelariju državnog tužioca nakon saslušanja rekavši da nikada nisu prestali da tvrde da je Lamar kriv i da bi bili srećni da umire u zatvoru
Džonson planira da se poveže sa svojom porodicom i uživa u iskustvima koja su mu bila uskraćena veći deo života.
„Ništa ne može da vrati ono što mu je država oduzela. Ne može da vrati gotovo tri decenije koje je izgubio dok je bio odvojen od svojih ćerki i porodice. Dokazi koji su potvrdili njegovu nevinost bili su dostupni na suđenju, ali su ih skrivali ili ignorisali oni koji nisu videli nikakvu vrednost u životima dvojice mladih crnaca“, rekli su njegovi advokati.
Džonson je bio osuđen za ubistvo Markusa Bojda u oktobru 1994. godine, kog su na tremu upucala dvojica maskiranih muškaraca. Od početka je tvrdio da je nevin i da je bio sa devojkom kilometrima daleko od mesta zločina. Osuđen je na doživotnu robiju dok je drugi optuženi Fil Kembel priznao krivicu u zamenu za sedmogodišnju zatvorsku kaznu.
Džonson je na saslušanju svedočio da je u noći ubistva bio sa svojom devojkom, osim nekoliko minuta kada je izašao iz kuće prijatelja da bi prodao drogu. Njegova tadašnja devojkaErika Berou svedočila je da su bili zajedno celu noć, osim otprilike pet minuta kada je otišao da proda drogu. Udaljenost između kuće u kojoj su bili i kuće ubijenog Bojda bila je prevelika da bi Džonson stigao tamo i vratio se – sve za pet minuta.
Do oslobađajuće presude je došlo zato što je ključni svedok povukao svoju izjavu i priznao da je on bio druga osoba uključena u ubistvo, a ne Džonson.
Džejms Hauard (46) služi doživotnu kaznu zatvora za ubistvo i nekoliko drugih zločina koji su se dogodili tri godine posle Bojdovog ubistva. On je svedočio da su on i Kembel odlučili da opljačkaju Bojda koji je jednom od njihovih prijatelja dugovao novac od prodaje droge. Takođe, rekao je da Džonson nije bio tamo.
Hauard i Kembel su pre nekoliko godina potpisali izjavu kojom su priznali zločin tvrdeći da Džonson nije bio umešan. U međuvremenu, Kembel je umro.

Problematični svedok i saradnja sa policijom

Džejsm Gregori Elking je u decembru svedočio da je bio na tremu s Bojdom dok su pokušavali da kupe kokain kada su dvojica naoružanih napadača s crnim skijaškim maskama došli do kuće.
Elking, koji je kasnije proveo nekoliko godina u zatvoru zbog pljačke banke, isprva je rekao policiji da ne može da identifikuje napadače, ali je bez obzira na to odlučio da pogleda osumnjičene. Priznao je da nikoga od njih ne može da identifikuje kao onoga koji je pucao, pa mu je detektivDžozef Nikerson rekao: „Znam da znaš ko je“ i pozvao ga da mu „pomogne da ove tipove skloni sa ulice“. Zatim je Džonsona naveo kao jednog od ubica.
Kancelarija advokata Kim Gardner je otkrila da je Elkingu, takođe, plaćeno najmanje 4.000 dolara pošto je pristao da svedoči. Detektiv je rekao da se Elkingova identifikacija Džonsona zasnivala na onom što je mogao da vidi na licu ubice - njegovim očima. „Džonson ima jedno oko koje izgleda drugačije od drugog, možete to jasno da vidite“, rekao je detektiv Nikerson.
Dvajt Voren, koji je osudio Džonsona 1995. godine, rekao je da je osim Elkingovog svedočenja, glavni dokaz protiv Džonsona bio razgovor u zatvorskoj ćeliji. Doušnik iz zatvora Vilijam Mok rekao je istražiteljima da je čuo Kembela i Džonsona kako razgovaraju kada je jedan od njih rekao: „Trebalo je da upucamo tog belca!“, očigledno misleći na Elkinga.
U martu 2021. godine Vrhovni sud Misurija je odbio Džonsonov zahtev za novim suđenjem zbog vremena koje je prošlo od presude.
Slučaj je doveo do donošenja državnog zakona koji tužiocima olakšava dobijanje novih saslušanja u slučajevima kada postoje sveži dokazi o pogrešnoj presudi. Tim zakonom je prošle godine oslobođen još jedan dugogodišnji zatvorenik, Kevin Strikland, koji je nevin služio više od 40 godina za trostruko ubistvo u Kanzas Sitiju, preneo je AP.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala