- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Teže je nego za vreme rata“: „Prodavac osmeha“ iz Alepa nakon zemljotresa deli besplatnu kafu

© SputnikProdavac kafe u Alepu
Prodavac kafe u Alepu - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Pratite nas
Kod drevne tvrđave u sirijskom gradu Alepu stanovnici i gosti grada svakodnevno viđaju jednog od najpoznatijih ljudi u gradu – prodavca kafe Abu Abdoa. Nakon zemljotresa koji je pogodio njegovu zemlju počeo je da kuva i deli besplatnu kafu svojim sugrađanima.
Šezdesetogodišnji Abu Abdo više od decenije građanima i posetiocima Alepa nudi sveže skuvanu kafu kod zidina stare tvrđave. Pošto svaku svoju mušteriju dočeka i isprati osmehom, u gradu je dobio nadimak „prodavac osmeha“.
Nakon zemljotresa mnogo toga se promenilo. Snažnom potresu nisu odolele ni zidine tvrđave u Alepu koje su ozbiljno oštećene. Meštani više ne posećuju tvrđavu kao pre, ali Abu Abdo i dalje dolazi – samo bez osmeha. Jer, kako kaže, nakon katastrofe koja je pogodila njegovu zemlju teško je biti nasmejan. Kafu i dalje kuva, samo što je sada svojim sugrađanima deli besplatno.

„Sada je teže nego što je bilo tokom rata. Tada je bar kuća bila čitava, a sada se nema kud. Naša kuća se srušila prve noći. Hvala Bogu žena i deca su dobro, uspeli smo da ih sve izvedemo pre urušavanja. A brat i dve bratanice iz susedne kuće nisu uspeli da izađu – svi su poginuli“, ispričao je Abu Abdo.

© SputnikPosledice zemljotresa u Siriji, Alepo
Posledice zemljotresa u Siriji, Alepo - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Posledice zemljotresa u Siriji, Alepo
On smatra da mu je sada zadatak da pomogne ljudima koji su izgubili krov nad glavom i bližnje i da im unese bar malo radosti – šoljicom vruće kafe.
„Možda su ovo poslednje zalihe kafe koje imam, ne znam da li ću moći da ih dopunim. Ali sve dok mogu ljudima da pomognem na neki način to ću i činiti“, rekao je prodavac kafe iz Alepa.
Abu Abdo veruje da će se grad obnoviti nakon zemljotresa. Takođe zahvaljuje ruskim vojnicima i spasiocima na pomoći, kao i spasilačkim timovima iz Alžira. Kako kaže, upravo oni pomažu Sirijcima da raščiste ruševine u gradu.
Preživeli posle zemljotresa u Siriji, u prihvatilištu u Latakiji - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
SVET
Priče preživelih: Žitelji Latakije dele svoja sećanja na zemljotres /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala