- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg: Zemlje NATO-a se dogovorile da povećaju proizvodnju oružja; Podrška BiH i Moldaviji

© AP Photo / Olivier MatthysGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Pratite nas
Ministri odbrane NATO-a dogovorili su se da povećaju proizvodnju naoružanja i da za to sarađuju sa kompanijama vojne industrije, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara odbrane NATO-a.
Istovremeno, on je podsetio da je iscrpljivanje zaliha naoružanja Alijanse izazvala situacija u Ukrajini.
Prema Stoltenbergovim rečima, zemlje poput SAD, Francuske, Nemačke i Norveške već su donele odluke koje će povećati proizvodnju municije.
„Situacija se razvija u dobrom pravcu“, rekao je on.
Generalni sekretar Alijanse je dodao da su se saveznici u NATO-u dogovorili o projektu prethodnog skladištenja i akumulacije municije i razmeštanja kopnenih PVO sistema.

„Saveznici su odobrili nove smernice za vojno planiranje. Ovo odražava realnost da živimo u opasnijem svetu: agresivno ponašanje Rusije, pretnja terorizmom i izazovi Kine“, ocenio je Stoltenberg.

Stoltenberg je dodao da će odluka o novom obaveznom povećanju vojnih rashoda NATO-a biti doneta u julu na samitu Alijanse u Viljnusu.
„Zemlje NATO-a treba da razmatraju pokazatelj od 2 odsto BDP-a kao minimalni nivo svojih vojnih rashoda, a ne njihovu gornju granicu kao što je do sada bio slučaj“, rekao je generalni sekretar Alijanse.

Podrška BiH, Gruziji i Moldaviji

Stoltenberg je saopštio i da su se ministri odbrane NATO-a složili da povećaju podršku Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji kako bi one poboljšale svoje odbrambene sposobnosti.
„Ministri su razgovarali o posvećenosti naših partnera kao što su Bosna i Hercegovina, Gruzija i Moldavija. Dogovorili smo se da pojačamo individualnu podršku kako bismo povećali njihovu odbrambenu sposobnost“, rekao je Stoltenberg.

Zaštita podvodne infrastrukture

Prema rečima Stoltenberga, u sedištu NATO će biti formirana koordinaciona grupa za zaštitu ključne podvodne infrastrukture.

„Diverzije na gasovodima ‘Severni tok’ skrenule su nam pažnju na problem ranjivosti. Ministri su se dogovorili da se predstavnicima vojski naloži da razmotre varijante zaštite“, rekao je šef NATO.

O članstvu Ukrajine u NATO-u

Stoltenberg je dodao i da se stav o članstvu Ukrajine u NATO-u nije promenio.
„O Ukrajini stav NATO-a ostao je nepromenjen. Više puta smo govorili da će Ukrajina postati članica Alijanse, ali sada smo fokusirani na to da Ukrajina pobedi u ratu. Jedini način da integrišemo Ukrajinu, da obezbedimo njeno kretanje ka evroatlantskoj saradnji je da Ukrajina nastavi da postoji kao suverena i nezavisna nacija“, istakao je Stoltenberg.
Prema njegovim rečima, Alijansa i dalje „radi na dugoročnoj osnovi, pomažući Ukrajini da pređe sa naoružanja, doktrina i standarda sovjetske ere na standarde NATO-a i poboljša kompatibilnost u pitanjima odbrane i bezbednosti“.
Sastanak ministara odbrane zemalja Severnoatlantske alijanse održan je 14-15. februara u Briselu.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Stoltenberg: Od 2014. godine se spremamo za sukob u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala