- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Osam milenijuma istorije pod istim krovom: Uskoro počinje obnova zdanja Muzeja grada Beograda /video/

© Sputnik / Dejan SimićMuzej grada Beograda u Resavskoj 40b
Muzej grada Beograda u Resavskoj 40b - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Pratite nas
Muzeji u drugim metropolama postavili su pred nas visoku lestvicu, ali bogatstvo i lepota materijala koji baštinimo retko može bilo gde da se vidi - pod istim krovom će se naći predmeti od praistorije do danas, kaže Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda.

Obezbeđen budžet za rekonstrukciju

Muzej grada Beograda ove godine obeleževa 120 godina postojanja i taj važan jubilej dočekuje sa usvojenim budžetom za kompletnu rekonstrukciju zgrade u Resavskoj 40b, u kojoj će se naći stalna postavka.
Višegodišnje nastojanje da se iznađe rešenje za smeštaj 157.000 predmeta koji svedoče o 8.000 godina dugoj istoriji i organizuje stalna postavka, privedeno je kraju.
„Verovatno bi sve bilo gotovo da se radi na izgradnji novog objekta umesto rekonstrukcija postojećeg, ali s obzirom na istoriju Muzeja grada Beograda i vrstu materijala koji baštinimo, rekonstrukcija takvog objekta zaista ima smisla u estetskom i simboličkom smislu. Ulažemo sve napore da 157.000 predmeta predstavimo kroz tematasku i hronološku postavku posvećenu dugom i vrlo burnom periodu našeg grada što je ogroman izazov i zadatak koji do sada kod nas još niko nije imao“, naglašava Jelena Medaković za Sputnjik.

Stalna postavka u novoj zgradi za četiri godine

Veliki poduhvat, prema njenim rečima, predstavlja izmeštanje depoa Muzeja grada Beograda koji se na nalaze u zgradi u Resavskoj, ali bi do jeseni to trebalo da bude završeno.
„Nemamo adekvatan zamenski objekat gde bismo sve preneli, nego ponovo na 20 naših adresa“, pojašnjava direktorka Muzeja grada Beograda.
© Muzej grada BeogradaZgrada Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici 40b
Zgrada Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici 40b - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Zgrada Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici 40b
Rekonstrukcija bi trebalo da traje tri godine.
„Istražne radnje su više puta preduzimane i građevinci znaju sa kakvim problemima mogu da se suoče tako da ne očekujemo bilo kakva iznenađenja i produžetak roka. O velikoj političkoj volji da se obezbedi objekat Muzeju grada Beograda svedoči činjenica da je budžet kompletno odobren i nadamo se da će Muzej dobiti stalnu postavku 2027. godine“, kaže Medaković.

Šobajićev legat – Savremena scena za mlade

Muzej grada Beograda ima 16 objekata, među kojima su najposećeniji Konak kneginje Ljubice, spomenički kompleks Stefanu Nemanji i sve više Zavičajni muzej Žarkova i nedavno otvoren Salon u Bulevaru kralja Aleksandra.
U planu je otvaranje još jednog prostora - Savremene scene po zamisli Miloša Šobajića (1944-2021).
„Miloš Šobajić je za života poklonio Gradu Beogradu zbirku od 28 dela, a Grad je Muzeju za potrebe Miloševog legata opredelio prostor koji je priveden nameni. Očekuje se završetak pravnih procesa sa Šobajićevom porodicom. Ukoliko sledimo Miloševe smernice i njegov plan rada - svi smo se nadali da će on u tom prostoru raditi – dobićemo nov dinamičan prostor prvenstveno namenjen njegovim poštovaocima, ali i studentima, doktorandima, koji će moći da se informišu o modernim tokovima, pravcima i smerovima kojima se kreće umetnost danas. Miloš je prostor i nazvao Savremena scena sa željom da umetnici, koji stupaju na scenu, imaju prostor na Topličinom vencu 11 u kome će se okupljati“, navodi Medaković.
© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej grada BeogradaZavičajni muzej u Žarkovu
Škola u Žarkovu - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Zavičajni muzej u Žarkovu

Sto dvadeset predmeta za sto dvadeset godina

U pripremi je izložba „Sto dvadeset predmeta za sto dvadeset godina“ kojom će Muzej grada Beograda obeležiti značajan jubilej – na različitim lokacijama biće predstavljeni značajni, interesantni predmeti iz zbirki te ustanove, a direktorka Medaković najavljuje da će svako moći da pronađe tematski ono što ga interesuje.
Pored centralne izložbe i proslave u oktobru, kada će biti dodeljena Velika nagrada Muzeja grada Beograda, u planu je više postavki pre svega u novootvorenom Salonu u kome je trenutno izložba „Vladimir Veličković – poklon kolekcija Muzeju grada Beograda“.
© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej grada BeogradaOtvaranje izložbe dela Vladimira Veličkovića u Salonu Muzeja grada Beograda
Otvaranje izložbe dela Vladimira Veličkovića u Salonu Muzeja grada Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Otvaranje izložbe dela Vladimira Veličkovića u Salonu Muzeja grada Beograda
Muzej grada Beograda je i započeo obeležavanje 120 godina od osnivanja izložbom Veličkovićevih dela, koja ujedno nosi poruku važnu i za početak rada Muzeja i za njegovo trajanje, a to je – darivanje.
Brojni legati, poklon kolekcije i pojedinačni pokloni umetnika, naučnika, kolekcionara i drugih ljubitelja kulture i umetnosti dragoceni su deo kolekcija koje Muzej baštini, ističe Medaković.
© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej grada Beograda/Dragana UdovičićLegat Sekulić
Legat Sekulić  - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Legat Sekulić
Muzeju grada Beograda 2021. godine povereno je na čuvanje, održavanje i staranje 28 umetničkih dela Vladimira Veličkovića, vredan poklon koji obuhvata radove nastale u periodu od 1972. do 2009. godine, što je ujedno i jedna od najznačajnijih donacija koje je Muzej dobio u prethodnom periodu.
Reč je o dve monumentalne slike u tehnici ulje na platnu, dva crteža u tehnici akril na papiru i 24 serigrafije na papiru. Ova dela sada se prvi put zajedno izlažu kao celina, pružajući mogućnost uvida u različite faze stvaralačkog opusa ovog istaknutog umetnika.
© Foto : Sputnjiku ustupio Muzej grada BeogradaSalon Muzeja grada Beograda
Salon Muzeja grada Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Salon Muzeja grada Beograda

Istorija očima savremenih umetnika

Nakon izložbe dela Vladimira Veličkovića, po pozivu će svoje radove izložiti laureati nagrade koja nosi njegovo ime - Damjan Kovačević i Nemanja Mate Đorđević, a u maju je planirana izložba Vuka Vidora, Veličkovićevog sina.
„Ceo program u Salonu zasniva se na dijalogu onoga što čuva Muzej grada Beograda i stvaralaštva savremenih umetnika. Naša misija jeste da podržavamo sadašnje da bismo stvarali buduće istorijsko“, objašnjava direktorka Muzeja.

Čuveni crveni kiosk

Ona dodaje da će gradski muzej ove godine biti i suogranizator značajnog događaja u Ljubljani, posvećenog novom talasu jugoslovenskog dizajna s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina.
„I mi ćemo povesti doajene beogradske, nekad jugoslovenske scene, a tamo će nas čekati čuveni Saša Mahtig koji je obeležio svetsku scenu sa čuvenim modularnim objektima i prepoznatljivim kioscima K 67. U toku je i naša izložba ikona u Vizantijskom muzeju u Solunu i radićemo sa kolegama iz tog muzeja značajnu konferenciju posvećenu konzervaciji vizantijskih i postvizantijskih ikona“, najavljuje Medaković.
Veliki trinom, 1977, mermer, Savski kej, Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
KULTURA
Olga Jančić: Hrabrošću i odlučnošću prevazilazila fizička ograničenja zarad umetnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala