- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Ona koja raspušta vojske“: Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici gostuje u Beogradu

© Foto : Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici/PromoPredstava "Ona koja raspušta vojske" u režiji Bobana Skerlića
Predstava Ona koja raspušta vojske u režiji Bobana Skerlića - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Pratite nas
Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici gostovaće 20. februara na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu sa predstavom „Ona koja raspušta vojske“ po tekstu i u režiji Slobodana Skerlića.
Predstava je ispirisana motivima Aristofanove komedije „Lisistrata“.
„U nameri da se izbore za mir, žene Helade se ujedine u odluci da ratnicima sa obe zaraćene strane uskrate - seks. To ovaj Aristofanov komad čini političkim komadom u punom smislu tog pojma“, kaže reditelj Boban Skerlić.
© Foto : Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici/PromoAristofanov komad politički u punom smislu tog pojma
Aristofanov komad politički u punom smislu tog pojma - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Aristofanov komad politički u punom smislu tog pojma
Skerlić naglašava da ono što je tragedija te komedije, pisane pre više od 2.400 godina, jeste da je itekako aktuelna i danas:
„Svet u kojem su normalizovana vojna osvajanja, ratne traume, pretnja atomskom kataklizmom, život u aparthejdu i sila kao model za rešavanje konflikata zaslužuje pobunu, makar ona bila i lisistratska utopija. Da bi Aristofanova satirična žaoka danas ubola gde treba, komad valja čitati progresivno, iz feminističke, apsolutno pacifističke i aktivno pacifističke perspektive“.
Scenograf je Goran Stojčetović, kostimografkinja Tatjana Radišić, kompozitorka Anja Đorđević, asistent kompozitora i dizajner zvuka je Vladislav Rec. Za scenski pokret je zadužena Marta Bjelica, dramaturškinja je Kristina Đuković.
U predstavi igraju: Tamara Tomanović, Ivana Kovačević, Aleksandra Cucić, Anika Grujić/Antonela Vasić, Milica Burazer, Milena Božić, Sara Pejčić, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Nebojša Đorđević i Nikola Đorđević.
Predstava Berlinski zid Željka Hubača - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2023
KULTURA
Zidovi se množe - imamo li vremena za pomirenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala