- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Herš otkriva nove detalje: Zašto je Bajden pomerio diverzije na „Severnom toku“ sa juna na septembar

© AP Photo / Susan WalshAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden iz straha je odložio eksplozije gasovoda „Severni tok“ sa juna na septembar 2022. godine, rekao je u intervjuu za „Berliner cajtung“ novinar Simur Herš. On je dodao da su mnogi učesnici te operacije smatrali da je ludo tako nešto uraditi.
Podsetimo, pre nedelju dana na Heršovom sajtu objavljen je članak u kojem se navodi da su ronioci američke vojske prošlog leta, tokom vojnih vežbi, postavili eksploziv na gasovodu a da su ga tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
„Da, oni (američki ronioci) su to uradili pred kraj vežbi... Ali, Bela kuća se uznemirila u poslednjem trenutku. Predsednik je rekao da se boji da to uradi. On se predomislio i izdao novu naredbu prema kojima je eksploziv bilo moguće aktivirati sa udaljenosti u bilo kom trenutku“, naveo je Herš.
Prema njegovim rečima, Bajden je naredio da se to uradi u septembru i mnogi učesnici te operacije koji su bili visoko pozicionirani u specijalnim službama bili su protiv plana smatrajući ga ludim.
Pri tome, zbog odlaganja je eksplodiralo samo šest od osam postavljenih bombi, rekao je Herš.
Novinar ističe da se Bajden plašio da će Nemačka odustati od sankcija protiv Moskve uzimajući u obzir da su stvari zbog Ukrajine loše stajale po Zapad i zato je i doneo odluku da se organizuje diverzija.
„Severni tok 2“ je zaustavila sama Nemačka a ne međunarodne sankcije i SAD su strahovale da će Nemačka ukinuti sankcije zbog hladne zime, navodi on.
Herš naponinje da takvih planova još nije bilo u februaru prošle godine kada se nemački kancelar Olaf Šolc sastao sa Bajdenom.
Edvard Snouden - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
SVET
Snouden: Pričom o vazdušnim balonima i vanzemaljcima odvlači se pažnja sa istraga oko "Severnog toka"
Koliko košta svet još jedna američka laž - pogledajete u emisiji "Svet sa Sputnjikom".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala