- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruske samohodne haubice Msta SM2 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Neidentifikovani baloni lete iznad Kijeva; Danska i Holandija neće isporučiti tenkove Ukrajini

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu, dan 356. Nastavljaju se žestoke borbe u Artjomovsku. Ruska vojska je oborila ukrajinski MiG-29 i helikopter Mi-8. Ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak saopštio je nakon sastanka u Ramštajnu da će Kijev sredinom marta početi da dobija tenkove "leopard".
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:53 14.02.2023
Holandija i Danska neće učestvovati u isporukama tenkova "leopard 2" Ukrajini, piše Velt.
Nemački list je postavio pitanje vladama Holandije i Danske da da li su spremne da isporuče "leopard 2" Ukrajini, na šta je dobio odgovor na one ne planiraju da učestvuju u snabdevanju pomenutih tenkova.
21:43 14.02.2023
Ukrajinski mediji javljaju da su neidentifikovani baloni primećeni iznad Kijeva.
20:34 14.02.2023
Na društvenim mrežama se pojavio snimak bombardera Su-24M grupe Vagner, koji je juče oštećen iznad Artjomovska (Bahmuta) dok je obavljao borbene zadatke.
Po svemu sudeći, Su-24M je pogođen protivvazdušnim sistemom u levi motor.
Kako je saopštio osnivač Vagnera Evgenije Prigožin, pilot je, uprkos velikom oštećenju aviona, uspeo da ga spusti na aerodrom.
20:14 14.02.2023
Američka vojska razmatra mogućnost da Ukrajini isporuči oružje koje je, navodno, presretnuto od Irana, piše Volstrit džurnal, pozivajući se na američke i evropske zvaničnike.
Reč je o oružju koje je Iran, navodno, poslao grupama koje podržava u Jemenu. Ukrajina bi mogla da dobije 5.000 pušaka, 1,6 miliona komada municije, mali broj protivtenkovskih projektila i više od 7.000 eksploziva.
Savet za nacionalnu bezbednost pri Beloj kući odbio je da komentariše ove informacije.
Ruska strana je više puta naglašavala da snabdevanje Kijeva oružjem samo produžava sukob, ali neće promeniti situaciju na bojnom polju.
20:03 14.02.2023
Borci grupe "Vagner" praktično svakodnevno evakuišu civile iz Artjomovska (Bahmuta) za koji su u toku žestoke borbe.
"Praktično svake noći evakuišemo civile. Izvodimo decu, starce. U gradu ima još ljudi. Protivnik im ne da da izađu", rekao je Sputnjiku jedan borac ove grupe.
16:21 14.02.2023
16:19 14.02.2023
Francuska i Italija su odlučile da Ukrajini isporuče nove sisteme protivvazdušne odbrane, dok će Norveška Kijevu obezbediti 7,5 milijardi dolara tokom pet godina za vojnu i drugu pomoć, saopštio je Pentagon.
15:48 14.02.2023
Norveška će Ukrajini isporučiti osam tenkova i četiri vozila za logistiku, a izdvojiće i sredstva za kupovinu municije i rezervnih delova za njih, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane Kraljevine.
15:43 14.02.2023
Poljska će isporučiti Kijevu tenkove "leopard" sredinom marta, saopštio je ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak nakon sastanka u Ramštajnu.
Zapadne zemlje planiraju da isporuče Kijevu oko 140 tenkova.
15:34 14.02.2023
Dana 14. februara, u vazdušnom prostoru Ukrajine zabeleženi su vazdušni ciljevi poput balona sa ugaonim reflektorima koje je lansirao neprijatelj, saopštio je Jurij Ignat, portparol ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

„Verovatno su to baloni sa ugaonim reflektorima, o kojima smo nedavno pričali. Ukrajinski radari prati ove vazdušne ciljeve koji se kreću vazdušnim strujama, malom brzinom. Na ukrajinskom nebu stalno dežuraju borbeni avioni“, rekao je on, prenosi „Ukrajinska istina“.

14:48 14.02.2023
Kijev želi da optuži Rusiju za „krađu“ radioaktivnog materijala iz Černobiljske nuklearke
Kijev priprema lažne dokaze o tome da je ruska vojska „ukrala“ radioaktivni materijal iz Černobiljske nuklearne elektrane, saopštio je Međuresorni koordinacioni štab za humanitarno reagovanje.
„Na osnovu isfabrikovanih 'anketa' personala Černobiljske nuklearke pripremaju se falsifikovani 'dokazi' o navodnoj 'krađi nuklearnog materijala, hemijskih rastvora i opreme zagađene radijacijom koju su počinili ruski vojnici, kao i o tome da je ruska vojska izvozila 'predmete' koji sadrže opasne radionukleide' izvan zabranjene zone, koji su 'ozračili stanovništvo na privremeno okupiranim teritorijama“, navedeno je u saopštenju.
Štab navodi da je tokom nekoliko poseta stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju potvrđeno da je nivo radijacije u okviru centrale i na okolnoj teritoriji normalan.
12:59 14.02.2023
Norveške vlasti će Ukrajini predati osam tenkova „leopard“, izjavio je ministar odbrane zemlje Bjorn Arild Gram, prenosi televizija „NRK“.
Televizija navodi da je ta informacija saopštena na sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu u utorak.
12:44 14.02.2023
Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
U pravcu Kupjanska likvidirano do 70 ukrajinskih vojnika, uništeno i 5 kamioneta i samohodna haubica „gvozdika“;
U pravcu Krasnog Limana likvidirano skoro 100 ukrajinskih vojnika, uništena i platforma višecevnog bacača raketa „grad“;
U ofanzivi ruskih snaga u pravcu Donjecka likvidirano preko 60 ukrajinskih vojnika;
Oružane snage Rusije uništile su hangar sa vojnom tehnikom 110. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u okrugu Avdejevke;
Ukrajinske snage izgubile su skoro 40 pripadnika na području južnog Donjecka;
Oružane snage Rusije izvele su napada na jedinice ukrajinske vojske u okrugu Ugljedara u DNR, kao i Levadnog i Orehova u Zaporoškoj oblasti;
Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su u DNR avion MiG-29 i helikopter Mi-8 Oružanih snaga Ukrajine,
Oružane snage Rusije uništile su komandni punkt jedinica za radioelektronsko ratovanje ukrajinske snage u Harokvskoj oblasti.
11:27 14.02.2023
U toku su žestoke borbe u Paraskovijevki, koja se nalazi na severnim prilazima Artjomovsku, izjavio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin.
Prema njegovim rečima, posle oslobođenja Krasne Gore tamo je u toku čišćenje terena što će omogućiti da se vojska pozabavi Paraskovijevkom. On je dodao da će zauzimanje Paraskovijevke blokirati put za Časov Jar, poslednji put snabdevanja ukrajinskih snaga.
Pušilin je istakao i da ukrajinske snage za sada ne nameravaju da predaju Artjomovsk bez borbe.
„Ovde vidimo sasvim predvidljiva dejstva rukovodstva oružanih formacija Ukrajine, odnosno blokiranje slobodnog ulaska u Artjomovsk neovlašćenim licima. Svesni smo da za sada nema izgleda da će neprijatelj predavati položaje bez borbe“, rekao je on za „Prvi kanal“.
Lider DNR je istakao i da se u jugoistočnom delu Ugljedara vode žestoke bore i da tamo postoje određeni uspesi.
„Ugljedarski pravac: ovde vidimo da su se razvile borbe u jugoistočnom delu Ugljedara. Ovde je jako teško, veoma žestoke borbe. Ali, ipak, vidimo uspehe“, ocenio je Pušilin.
Pušilin je naveo i da se žestoke borbe vode u zapadnom delu Marjinke.
Pušilin je petak saopštio da Kijev nastavlja sa prebacivanjem snaga u ovo mesto.
10:43 14.02.2023
Američki ministar odbrane Lojd Ostin je na sastanku ministara odbrane zemalja NATO-a u Briselu izjavio da:
Zemlje Zapada treba da obezbede neophodnu vojnu pomoć Ukrajini za uspešnu prolećnu kontraofanzivu ukrajinske vojske;
NATO ne treba samo da isporučuje oružje, već integrisanu vojnu pomoć, uključujući industrijske inicijative za obezbeđivanje Oružanih snaga Ukrajine;
U koaliciju za isporuke tenkova „leopard“ ušle su Nemačka, Poljska, Kanada, Portugalija, Španija, Norveška, Danska i Holandija;
Za godinu dana zapadne zemlje isporučile su Ukrajini smrtonosno oružje u vrednosti od skoro 50 milijardi dolara.
09:55 14.02.2023
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
SVET
Šef NATO: Isporuka vojnih aviona Kijevu nije hitno pitanje
09:27 14.02.2023
Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov stigao je na sastanak u formatu „Ramštajn“ i sastao se sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom, prenosi ukrajinska novinska agencija UNIAN.
08:21 14.02.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine, sledi iz onlajn karte Ministarstva za digitalnu transformaciju.
Signal za uzbunu objavljen je praktično istovremeno u celoj zemlji.
07:49 14.02.2023
Ukrajinske snage zabranile ulazak u Artjomovsk
Ograničenja ulaska za civile i dobrovoljce u Artjomovsk (ukrajinski Bahmut) sa ukrajinske strane od ponedeljka mogu značiti da se ukrajinske oružane snage spremaju da se povuku iz grada, piše „Njujork tajms“.
List napominje da su predstavnici ukrajinske vojske odbacili pretpostavku o predstojećoj ofanzivi. Međutim, kako se navodi u članku, zabrana ulaska civilima mogla bi da znači da se borbe već vode u delovima grada koji su ranije bili relativno bezbedni. Konkretno, ranije se takvim smatralo područje na zapadnoj obali reke Bahmutke.
List istovremeno prenosi informacije ruskog Ministarstva odbrane da su ruske trupe zauzele naselje Krasna Gora severno od Artjomovska, što, prema pisanju lista, dovodi do pogoršanja stanja ukrajinskih snaga.
List navodi i reči ukrajinskog pukovnika Sergeja Čerevatog, koji je izjavio da je situacija u Artjomovsku kritična. Međutim, on tvrdi da je grad i dalje pod kontrolom Ukrajine i da još nije došlo do prekretnice.
Ukrajinski list „Klimenko tajm“ javio je 12. februara, pozivajući se na ukrajinskog komandanta sa pozivnim Mađar, da će od 13. februara vojska zatvoriti pristup Artjomovsku za sve civile, uključujući i dobrovoljce. U grad će biti moguće ući uz posebne propusnice. Prema njegovim rečima, svrha zabrane je da se osigura bezbednost civila.
07:36 14.02.2023
Američka administracija radi sa Kongresom na odobravanju 10 milijardi dolara direktne budžetske pomoći Ukrajini, piše „Vašington post“.
Kako se navodi u članku, Bela kuća namerava da sledeće nedelje objavi o velikom novom paketu vojne pomoći Kijevu i uvođenju dodatnih sankcija Rusiji otprilike u isto vreme.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala