- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Šta se izlilo u Ohaju: Koje otrove je prevozio prevrnuti voz, životinje padaju mrtve /video, foto/

© AP Photo / Gene J. PuskarPrevrtanje voza sa hemikalijama u Ohaju
Prevrtanje voza sa hemikalijama u Ohaju - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
U vozu koji je iskliznuo iz šina i prevrnuo se u Ohaju bilo je daleko više otrovnih hemikalija nego što je objavljeno, tvrde pojedini američki mediji.
Blizu 50 vagona iskočilo je iz šina kod gradića Ist Palestajn u američkoj državi Ohajo 3. februara, a zvaničnici su tada objavili da su najzabrinutiji zbog prisustva vinil hlorida, nestabilnog i isparljivog bezbojnog gasa. Drugi otrovi, poput fozgena i hidrogen hlorida, dospeli su u vazduh tokom „kontrolisanog“ ispuštanja i spaljivanja, zbog čega je evakuisano stanovništvo u radijusu od kilometar i po.
Međutim, američki Ej-Bi-Si njuz sada je objavio da je u vozu bilo još nekoliko otrovnih hemikalija, što se vidi iz spiska vagona koji je objavila kompanija „Norfok saudern“
Među supstancama koje su otišle u vazduh, zemlju i vodu bili su i glikol monobutil eter, etilheksil akrilat i izobutilen, vidi se na toj listi.
Etilheksil akrilat smatra se kancerogenim, može da izazove opekotine i iritaciju očiju, kože, nosa, grla, može da dovede do kratkog daha i kašlja, upozorili su američki Centri za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC)
I druge hemikalije mogu da izazovu zdravstvene posledice, kao što su vrtoglavica, iritacija očiju, kože i disajnih puteva, depresiju, glavobolju, povraćanje.
Otrovi oslobođeni tokom spaljivanja u olupinama vagona mogli su da budu potencijalno smrtonosni da stanovništvo nije evakuisano, upozorili su eksperti za Ej-Bi-Si njuz.
Kevin Krist, profesor na Univerzitetu Ohajo, kaže da je sada opasnost u tome što su hemikalije mogle da završe u tlu.
© AP Photo / Gene J. PuskarPrevrtanje voza sa hemikalijama u Ohaju
Prevrtanje voza sa hemikalijama u Ohaju - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Prevrtanje voza sa hemikalijama u Ohaju
Američka Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je da nisu zabeleženi zabrinjavajući nivoi otrovnih materija u vazduhu, a naredba za evakuaciju je ukinuta.
Stanovnici Ist Palestajna podneli su tužbu protiv železničkog operatera kojim traže odštetu.
Zbog izlivanja otrova u reku Ohajo, zatvorena je proizvodnja vode, a meštani se snabdevaju na alternativne načine, rekao je Džim Džastis, guverner Zapadne Virdžinije.
Više od 3.500 hiljada jedinki ribe uginulo je u vodama zbog izlivanja otrova, saopštio je Odsek za prirodne izvore Ohaja, prenosi En-Bi-Si. Taj američki medij navodi i da su meštani okolnih naselja prijavili kako im je uginula živina, samo dan posle spaljivanja hemikalija. Jedan takav incident dogodio se u gradiću Nort Lima, udaljenom 15 kilometara od Ist Palestajna.
© AP Photo / Gene J. PuskarPrevrtanje voza sa hemikalijama u Ohaju
Prevrtanje voza sa hemikalijama u Ohaju - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Prevrtanje voza sa hemikalijama u Ohaju
Meštani navode i da rekama plivaju mrtve ribe, a Džena Đanios iz obližnjeg Bordmena kazala je da neprestano kašlje već nedelju dana, te da je zabrinuta za dugoročne uticaje na zdravlje, jer je evakuisano samo stanovništvo u krugu od 1,6 kilometara od mesta akcidenta.
U međuvremenu, od nesreće u Ohaju, učestala su iskakanja iz šina vozova u SAD. U poslednjih mesec dana, dogodila su se još dva takva slučaja. Tako je u Teksasu iz šina iskočio 21 vagon posle sudara sa kamionom, a neki od njih prevozili su hemikalije.
U Južnoj Karolini iz šina su iskočila tri vagona iz za sada nepoznatih razloga, a u tom incidentu nije bilo izlivanja, objavili su američki mediji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala