- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

ODKB: Vežbe "Neuništivo bratstvo" biće održane u Kirgiziji umesto u Jermeniji

© Sputnik / Dmitriй Rыžakov / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije i amblem ODKB na uniformi ruskog mirovnjaka
Zastava Rusije i amblem ODKB na uniformi ruskog mirovnjaka - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Vojne vežbe „Neuništivo bratstvo“ biće održane u Kirgiziji a ne u Jermeniji kako je prvobitno bilo planirano, rekao je načelnik Združenog štaba ODKB Anatolij Sidorov.
Prethodno je jermenski premijer Nikol Pašinjan saopštio da je Ministarstvo odbrane obavestilo ODKB o tome da nije uputno da se vežbe održe u Jermeniji, a u Združenom štabu su potvrdili da su dobili obaveštenje i da razmatraju predloge za održavanje vežbi na teritoriji neke druge članice ODKB.
Vežbe će biti održane u Kirgijizi, a fokusu će biti realizacija zadataka u periodu posle konflikta, normalizacija situacije u kriznoj zoni, mirovna operacija uz primenu snaga i sredstava sistema kolektivne bezbednosti ODKB u cilju održavanja mira i bezbednosti, rekao je Sidorov na konferenciji za novinare.
Kako je naveo, na teritoriji Belorusije planiraju se zajedničke i specijalne vežbe koje će obuhvatiti pripremu različitih komponenti vojske kolektivnih snaga ODKB.
On je dodao da se razmatra i angažovanje rusko-beloruske grupe na vežbama ODKB u Belorusiji.

Situacija u Avganistanu - raste broj pripadnika DAEŠ

Sidorov je govorio i o situaciji u Avganistanu, navodeći da se broj pripadnika DAEŠ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) povećao na 6.500, pri čemu je oko 4.000 njih u blizini granice sa Tadžikistanom.
„U centralnoazijskom regionu glvna opasnost po stabilnost dolazi od brojnih ekstremističkih grupa koje imaju svoje uporište u Avganistanu. U ovom momentu broj pripadnika DAEŠ u Avganistan popeo se na 6.500, a od toga njih oko 4.000 koncentrisano je na južnim granicama Tadžikistana“, upozorio je Sidorov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala