- Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
MOJA PRIČA
Donosimo vam životne priče, reportaže i neobične sudbine ljudi koji društvo čine boljim.

EKSKLUZIVNO Navijač Partizana opisuje šokantnu deportaciju iz Moldavije: Pominjali su nam i Putina

© Sputnik / Lola ĐorđevićNavijači Partizana
Navijači Partizana - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Kako je ko vadio srpski pasoš, tako su nas odvajali sa strane i prebacivali nas u tranzitni deo aerodroma sa rečima da je povratni let iz Kišinjeva za Beč tek u petak, rekao je za Sputnjik Dušan, jedan od navijača Partizana koji je deportovan iz Moldavije.
Grupa simpatizera crno-belih stigla je u Moldaviju u ponedeljak uveče, s namerom da u Kišinjevu provede nekoliko dana i da u četvrtak prisustvuje utakmici svog tima u Ligi konferencija protiv Šerifa, ali ih je na aerodromu dočekao pravi šok.
„Držali su nas tri sata, pitali nas ista pitanja, a engleski nisu govorili lepo. Išli su u pravcu pitanja zašto smo došli, kada se vraćamo, gde smo smešteni i to je trajalo u nedogled. Nismo imali nikakvu informaciju, a pasoši su bili kod njih“, kaže Dušan za Sputnjik.
Matijas Lesor - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
SPORT
Kako je „mali brat“ sa egzotičnog ostrva u Srbiji postao „zver“ od koje strahuje Evropa
Posle više od sat vremena čekanja, navodi, počeo je pretres.
„Naravno da ništa nisu našli. Ostali smo da čekamo, oko nas je bilo 30-40 uniformisanih lica koji su nas gledali kao da smo mi majmuni u kavezu. Njima je bilo interesatno što smo tu. Uhvatili su se za to da li imamo dokaz razloga dolaska, odnosno karte za utakmice koje je bilo nemoguće kupiti bez moldavskih platnih kartica. Pokušali smo da im objasnimo, ali oni ne razumeju reč engleskog, a nije ih ni zanimalo naše objašnjenje jer je delovalo da su već doneli odluku. Razlog je očigledno srpski pasoš, nema ništa drugo jer smo samo mi bili ti koji su odvojeni. Za ljude sa drugim pasošima su nam tvrdili da imaju boravište u Moldaviji ili su samo u tranzitu, ali su nas držali“, dodao je Dušan.
Kako je istakao, posle pretesa su prebačeni na drugu lokaciju gde im je saopšteno da ne mogu da uđu u Moldaviju.
„Rekli su da je to odluka zato što oni ne primaju turiste kao i zbog situacije u Ukrajini jer ne znaju da li ćemo biti bezbedni. To je otišlo toliko daleko da su rekli da ako Putin baci raketu oni neće da mi poginemo u njihovoj državi nego u svojoj... Naravno sve je to rečeno na jako lošem engleskom“.
Sve se dešavalo oko pola deset uveče, kada ne postoji let iz Kišinjeva.
„Saopšteno nam je samo da možemo da se prebacimo u tranzitni deo i da sačekamo petak kada je prvi sledeći povratni let iz Kišinjeva za Beč. Rekli su da će videti da nam pomognu da se vratimo ranije, ali da nemaju nijedan osnov preko koga mogu da nas puste u Moldaviju“.
Pomoći – nije bilo.
„Pokušavali smo da kontaktiramo mnoge za pomoć, ali niko ništa nije mogao jer je to odluka koja je doneta sa njihovog vrha. Diskutabilno je koliko smo mi imali slobodnu kretanja u tom tranzitu, sve se plaća u njihovoj valuti, niko neće da promeni novac, a pola stvari nisu hteli da nam prodaju jer su dobili nalog da ne mogu. Dovodilo je do toga da možemo da koristimo samo karticu, objasnili smo im da nam treba da kupimo da jedemo, ali ništa ih nije zanimalo, vrteli su nas u krug i držali tu“.
Agonija je i dalje trajala.
„Bio je tu sa nama i čovek iz Afrike koji je takođe deportovan. Niko nas nije kontrolisao, ali su nas nadgledali i nisu nam rekli nijednu informaciju. Nisu nam davali instrukcije, niko nas nije savetovao. Čuli smo se sa ljudima iz ambasade, ali je bilo kasno uveče da bi se bilo šta rešilo u tom trenutku. Nakon cele noći, oko pola pet krenuli smo da insistiramo na tome da nam zovu nadređenog jer nemamo ni pasoše, nemamo informacije. Na kraju su nam rekli da u sedam moramo da letimo za Prag, ako nećemo da čekamo petak i da nam je to jedina opcija. Srećom pa je bilo interneta pa smo komunirali preko Gugl prevodioca. Na kraju smo morali u Prag jer nije bilo drugog izbora. Sprovodili su nas do menjačnice kao da smo zločinci, da bismo razmenili novac da kupimo karte. Platili smo karte po duploj ceni jer smo ih kupili dva sata pred let, koštale su po 180 evra. Nismo bili tretirani na ispravan način, cela priča koju smo proživeli bila je vrlo neprijantna“, zaključio je Dušan za Sputnjik.
Zbog svega se oglasio i Fudbalski klub Partizan koji je saopštio da je Fudbalski savez Moldavije, na preporuku bezbednosnih službi, odlučio da se utakmica Lige konferencije, u četvrtak od 21.00, igra pred praznim tribinama stadiona u Kišinjevu.
Navijači Partizana - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
SPORT
Posle deportacije navijača Partizana – rampa i na stadionu: „Molimo vas da ne polazite na put“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala