- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

More u Turskoj iznenada se povuklo za 25 metara - stručnjaci objasnili šta je uzrok /video/

CC0 / Rixabay / More
More - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Mramorno more kod Istanbula povuklo se iznenada za oko 25 metara i iako su mnogi pomislila da su nedavni razorni zemljotresi uzrok tome, stručnjaci imaju drugo objašnjenje.
U saopštenju za javnost Opservatorije Kandili navedeno je da povlačenje morske vode nije uzrokovano zemljotresom, kako neki navode, već je izazvano meteorološkim događajem.
Isto objašnjenje stiglo je sa Tehničkog fakulteta u Istanbulu.
„Zbog centra visokog pritiska koji se nalazi na zapadu Turske, vetar iznad Istanbula već duže vreme duva od severa ka jugu prema Mramornom moru. Prema podacima Generalnog direktorata za meteorologiju, intenzitet ovog vetra je 20 kilometara na sat. Ovaj vetar stalno nosi površinsku morsku vodu na obali Mramornog mora na evropskoj strani Istanbula prema jugu. Zbog toga se nivo vode smanjuje i povlači na severnoj obali Mramornog mora u pravcu Avdžilara, dok je na južnoj obali Mramornog mora u porastu“, saopštio je Tehnički fakultet.
Posledice razornog zemljotresa u Turskoj u gradu Adana - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
SVET
Turska se i dalje trese, dečak spasen 207 sati posle razornog zemljotresa /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala