- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: SAD guraju Kijev u jače borbe, ne mogu večno da pomažu; Zaharova: Istrebljivanje Ukrajinaca

© AP Photo / LIBKOSUkrajinski artiljerci na američkoj haubici M777 u blizini Hersonske oblasti
Ukrajinski artiljerci na američkoj haubici M777 u blizini Hersonske oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Američki činovnici vrše pritisak na Kijev kako bi se intenzivnije borio, jer će mu kasnije biti teže pomagati, objavilo je izdanje „Vašington post“, pozivajući se na zvaničnike.
Prema mišljenju Bele kuće, zahvaljujući pomoći koju su nedavno pružili Vašington i saveznici, Kijev može odlučno da promeni tok sukoba.
Jedan zvaničnik navodi da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena smatra da će Kongres ubuduće teško odobravati isti obim pomoći kijevskom režimu, kao i sada.
„Nastavićemo da pokušavamo da ih (rukovodstvo Ukrajine) ubedimo da ništa ne možemo večno da radimo“, citira list jednog od zvaničnika.
List navodi da Bajden i njegovi savetnici smatraju da će biti teže podržavati Kijev kada on iscrpi aktuelan paket pomoći. Ističe se da bi se to moglo dogoditi ovog leta.

Šta Artjomovsk znači Zelenskom

Prema zvaničnicima, Kijev troši značajne resurse na odbranu Artjomovska. Oni navode da ukrajinski lider Vladimir Zelenski pridaje gradu simboličan značaj i smatra da će gubitak tog grada uticati na moral Ukrajinaca.
„Bajdenovi pomoćnici kažu da se drže najboljeg kursa: pružanje Ukrajini mogućnosti da zauzme što više teritorija u narednim mesecima, pre nego što sedne za pregovarački sto“, piše izdanje.

Zaharova: Američki neoliberali istrebljuju ukrajinski narod

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova je komentarišući ovu objavu „Vašington posta“ izjavila da američki zvaničnici pritiskaju Kijev da nastavi sa borbama i „ratom Zapada protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca“ i dodala da su američki neoliberali uništili Ukrajinu i istrebljuju njen narod.

„Američke hegemonističke ambicije dovode do kolosalnih žrtava“, napisala je Zaharova na Telegram kanalu.

Američki predsednik Bajden je tokom nedavnog obraćanja Kongresu istakao da je sukob u Ukrajini „izazov veka“ za svet i Sjedinjene Američke Države.
SAD nastavljaju da izdvajaju vojnu pomoć Ukrajini. Pentagon je 3. februara objavio da izdvaja novi paket vredan preko dve milijarde dolara. On će uključivati rakete GLSDB sa dometom preko 150 kilometara.
Španski vojni instruktori obučavaju grupu ukrajinskih vojnika u vojnoj bazi u Toledu - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
SVET
Mediji: Američka elita izazvala sukob u Ukrajini zbog ruskih resursa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala