- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ivani Žigon dodeljen orden Dostojevskog /foto/

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Ivana ŽigonGlumici Ivani Žigon dodeljen je orden Dostojevskog
Glumici Ivani Žigon dodeljen je orden Dostojevskog - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
U nacionalnom teatru Maksima Gorkog u Minsku, posle premijere predstave „Idiot“, glumici Ivani Žigon dodeljen je orden Dostojevskog.
Srpskoj glumici orden je dodelio Međunarodni komitet šest zemalja - Rusije, Belorusije, Kazahstana, Japana, Argentine i Nemačke, na čelu sa predsednikom udruženja pisaca Rusije i prapraunukom velikog pisca - Aleksejem Dostojevskim.
„Za razliku od supermena Zapada koji je svetu ponudio mišiće, Dostojevski je kroz kneza Miškina ostvario istinskog superheroja pravoslavne civilizacije koji nam je poklonio srce. Umesto moći nadčoveka, Dostojevski je dao svečoveka - njegovo saosećanje i ljubav za čitavo čovečanstvo“, rekla je Ivana Žigon za Sputnjik, komentarišući veliko priznanje koje joj je uručeno.
Kako navodi, „Idiot“ Dostojevskog nikad nije bio aktuelan kao danas.
„Knez Miškin svedoči da je zapadna civilizacija uzela mač i njemu dodala laž, obmanu i zločin. On uzvikuje još krajem 19. veka: Kunem vam se, oni antihrista propovedaju! Oni su sve za novac prodali“, podseća naša glumica.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Ivana ŽigonBeloruski glumac Andrej Senjkin u ulozio kneza Miškina
Beloruski glumac Andrej Senjkin u ulozio kneza Miškina  - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Beloruski glumac Andrej Senjkin u ulozio kneza Miškina
Predstava „Idiot“, čiju režiju Ivana potpisuje zajedno sa svojim ocem legendarnim Stevom Žigonom, izvedena je u Minsku na dan piščeve smrti, 9. februara i oduševila je publiku.
Premijeri su prisustvovali potomci velikog pisca koji su došli na poziv Ministarstva kulture Belorusije, a uz inicijativu Ivane Žigon.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Ivana ŽigonPremijera predstave „Idiot“ u nacionalnom teatru Maksima Gorkog u Minsku
Premijera predstave „Idiot“ u nacionalnom teatru Maksima Gorkog u Minsku  - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Premijera predstave „Idiot“ u nacionalnom teatru Maksima Gorkog u Minsku
Osim potomaka Dostojevskog, premijeri su prisustvovali mnogi umetnici i zvaničnici, među kojima je bio i ministar kulture Belorusije Anatolij Markejevič.
Posle premijere, Ivana Žigon je sa potomcima Dostojevskog boravila i u selu Dostojevo u kome se nalazi spomenik i škola Dostojevskog, ali i imanje njegovog pretka po kome je veliki pisac dobio svoje prezime.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Ivana ŽigonAleksej i Fjodor Dostojevski u selu Dostojevo
Aleksej i Fjodor Dostojevski u selu Dostojevo - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Aleksej i Fjodor Dostojevski u selu Dostojevo
"Koren ovog imena je od reči Dostojan što nije nimalo slučajno. Dostojevski i jeste patrijarh među piscima, filozofima i umetnicima. Bili su to čarobni momenti sa potomcima Fjodora Mihajlovića. Moj otac Stevo i ja uz njega dugo smo išli ka dubinama i korenima smisla i sadržaja dela Dostojevskog“, zaključila je Ivana Žigon.
Žigonova je za Sputnjik govorila o Dostojevskom i u emisiji Dok anđeli spavaju, kada je otkrila i brojne detalje iz svog života i stvaralaštva:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala