- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Haos u Tirani: Edi Ramu ruše Britanci, a čuvaju Amerikanci

© AP Photo / Franc ZhurdaProtest u Albaniji
Protest u Albaniji - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Opozicija u Albaniji koja traži smenu Edija Rame kontroliše Britanija, koja traži svoju poziciju između Nemačke i Amerike, dok Ramu štiti Amerika jer osim što ih spajaju zajedničke investicije, on je Vašingtonu koristan i u pregovorima Beograda i Prištine, objašnjava aktuelne proteste u Tirani Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji.
Više hiljada građana i pristalica albanskih opozicionih stranaka, koje predvode Salji Beriša, predsednik Demokratske partije, najveće opozicione stranke u zemlji, i lider Partije slobode Iljir Meta, pod parolom "Branimo Albaniju“ već treći dan protestuju u Tirani tražeći ostavku ili pad vlade Edija Rame.

Ramu čuva Amerika

Ovo nije prvi put da opozicija u Albaniji traži smenu Rame, a ovoga puta povod za to je bio navodno podmićivanja agenta FBI od strane Rame i njegovih savetnika ali i, kako tvrdi opozicija, njegova navodna bliskost sa ruskom predsednikom Vladimirom Putinom.
Demo Beriša, stručnjak za albansko-srpske odnose i predsednik Matice Albanaca u Srbiji, uveren je da Rama „veoma dobro stoji politički“, što znači da je njegova ostavka ili pad njegove vlade samo pusta želja opozicije.
„Mislim da Rama sasvim solidno stoji u parlamentu i ove demonstracije ne mogu da dovedu do pada njegove vlade. Da im prave problem - prave im, jer se udružila kompletna opozicija,“ objašnjava Beriša.
Naš sagovornik pretpostavlja da će ovi protesti potrajati i narednih par nedelja ali ponavlja da njihov krajnji cilj, a to je da Rama podnese ostavku, neće postići.
„Rama sasvim dobro stoji i sa svojim položajem u odnosu na Ameriku, jer Amerikanci mnogo u njega ulažu i kada je u pitanju odnos Beograda i Prištine, jer ga smatraju kooperativnim i da sa njim može da se radi, što je on u principu i pokazao da jeste. On radi na smirivanju a ne na potpaljivanju tenzija, iako ponekad zna da da neku izjavu koja može malo da zatalasa strasti, ali to je u poređenju sa dešavanjima potpuno benigno. Blage su to izjave koje daje u pravcu odnosa Prištine i Beograda,“ smatra Beriša, ne precizirajući o kojim je izjavama reč.

Opoziciju podržava Britanija

Opoziciju u Albaniji s druge strane, kako kaže naš sagovornik, „gura“ Velika Britanija jer ona traži svoju poziciju između Amerike i Nemačke.
„A Rama sigurno nije ruski čovek kako mu spočitavaju. Skoro sam bio u Albaniji i znam da je Albanija za sada jedina država koja je zabranila da Rusi i Ukrajinci kupuju zemljište, jer su počeli masovno kupovine nekretnine i zemljište po Albaniji. Rama je zato dao nalog notarima da ne mogu da overavaju kupoprodajne ugovore koji se odnose na prodaju nepokretne imovine državljanima tih zemalja,“ otkriva Beriša.
On konstatuje da Rama poziciju drži i samom činjenicom da ima dosta stranih investicija, najviše američkih, da bi ga tek tako oni pustili niz vodu.

Šta kaže opozicija

Demonstranti su inače ušli u sukob sa policijom, a na zgradu Vlade Albanije su bacani Molotovljevi kokteli i druge opasne naprave, a neki opozicionari su čak i uspeli da uđu u ovu instituciju. Protest je bio zakazan, a Beriša je pozvao pristalice da se bore i najavio "revoluciju do pobede".
„Nekada je Albanija bila glavna vest kada je ušla u NATO. Danas je udarna vest da je njen premijer izjednačen sa ruskim oligarhom, prijateljom Putina, gde obojica podmićuju najvišeg zvaničnika FBI-a, zbog njegove korumpirane moći", ustvrdio je Salji Beriša.
On je istakao i da Rama više „nije legitiman, te da politički nije ista osoba, kao i da nikada ne može biti premijer“, jer je zamenio evrointegracije međunarodnom korupcijom.
Na protestu je bilo angažovano više od 1.500 policajaca i pripadnika specijalnih službi RENEA, Orlovi, kao i pripadnika Interventne jedinice.
Neposredan povod za ovaj protest, kako je izjavio generalni sekretar DP, Flamur Noke, jeste navodni pokušaj Rame da u saradnji s nedavno uhapšenim pripadnikom FBI Čarlsom Mek Gonigalom uništi opoziciju. Osvrćući se na aferu "Mek Gonigal", Salji Beriša je rekao da je pozvao SAD i EU da istraže taj skandal.
Protesti se nastavljaju u ponedeljak ispred parlamenta.
Protest opozicije u Tirani - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2019
Bivši šef albanske diplomatije: Albanija je u stanju ludila i antiustavnosti, protesti jedino rešenje
Protesti opozicije u Tirani - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2017
Protesti i u Tirani — Rama u panici
Sali Beriša - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Palmer optužio Berišu za zloupotrebu položaja, Beriša najavio tužbu protiv Blinkena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala