- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Blumberg“: Rusija povećala izvoz nuklearnog goriva i tehnologija za 20 odsto

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaLogo ruske državne korporacije za atomsku energiju "Rosatom"
Logo ruske državne korporacije za atomsku energiju Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Rusija je u 2022. godini povećala izvoz proizvoda i tehnologije nuklearne industrije za 20 odsto – isporuke nuklearnog goriva iz Rusije u EU prošle godine dostigle su najviši nivo u poslednje tri godine, saopštila je agencija „Blumberg“ pozivajući se na studiju britanskog Kraljevskog ujedinjenog instituta za odbrambena istraživanja (RUSI).
Prema procenama instituta, u decembru prošle godine ukupan obim „nuklearnog izvoza“ Rusije iznosio je 201,5 miliona dolara, dok najviša mesečna stopa izvoza u prethodne tri godine nije prelazila 160 miliona dolara. Međutim, u istraživanje britanskog instituta nije uzeta u obzir isporuka nuklarnog goriva u Iran.
„Blumberg“ podseća da EU i SAD za sada nisu uvele sankcije protiv ruske nuklearne industrije. To je uglavnom povezano sa time što je Rusija, za razliku od mnogih drugih zemalja, nastavila da razvija nuklearnu energiju i što je ostala jedan od retkih dobavljača nuklearnog goriva. Konkretno, ruska kompanija „Rosatom“ isporučuje petinu obogaćenog uranijuma potrebnog za rad 92 američka nuklearna reaktora.
Međutim, poslanici Evropskog parlamenta su 2. februara pozvali da se „Rosatom“ „protera“ iz EU i da se obustavi uvoz uranijuma iz Rusije. Izvori „Rojtersa“ su saopštili da bi, na predlog Poljske i Litvanije, deseti paket sankcija EU mogao da uključi ograničenja za rusku nuklearnu industriju, konkretno za „Rosatom“ i njegovo rukovodstvo.
Atomska stanica Pakš - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2023
RUSIJA
Orban obećao: Nećemo dozvoliti da EU proširi sankcije na rusku nuklearnu energiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala