- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bitka za Berlin: „Navukli su se crni oblaci za Šolca i neće se brzo razići“

© Sputnik / Lola ĐorđevićNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Nemačka vladajuća Socijaldemokratska partija (SPD) ostvarila je katastrofalan rezultat na izborima u Berlinu, a pobeda Hrišćanske demokratske unije (CDU) loš je znak za nemačku vlast i to su crni oblaci za kancelara Olafa Šolca, koji se neće skoro razići, kazao je za Sputnjik Armin Paulus Hampel, geopolitički analitičar i bivši poslanik Bundestaga.
Lokalni izbori u Berlinu ponovljeni su posle sudske odluke o poništavanju onih održanih pre dve godine zbog neregularnosti. Na novim izborima, održanim u nedelju, SPD je prvi put poražena posle 22 godine na vlasti u različitim koalicijama.

Katastrofa za Šolca u Berlinu

SPD, koja je najveća stranka nemačke vladajuće koalicije, osvojila je, prema prvim projekcijama, 18,4 odsto glasova, a njihov savezni koalicioni partner Zeleni dobili su gotovo identičan broj glasova.
Najviše glasova, 28,2 odsto, dobila je CDU, a u parlament su još ušli i Levica (Die Linke) 12,2 odsto i Alternativa za Nemačku 9,1 odsto.
Tako će CDU imati 52 od 159 odbornika u lokalnoj vlasti, što je 22 više nego do sada. SPD će dobiti 34 mesta (dva manje), Zeleni takođe 34 (dva više), Levica 22 (dva manje), Alternativa za Nemačku 17 (četiri više).
© AP Photo / Fabian SommerPristalice CDU slave izbornu pobedu u Berlinu
Izbori u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pristalice CDU slave izbornu pobedu u Berlinu
Katastrofalni rezultati SPD u Berlinu, partije kancelara Olafa Šolca, loša su vest i za „semafor“ koaliciju na saveznom nivou, iako su Zeleni neznatno ojačali, ali to nije dovoljno s obzirom na veliki pad SPD i to što treći član savezne koalicije, Stranka slobodnih demokrata, nije prešao cenzus (osvojili 4,6 odsto glasova, prethodno imali 12 odbornika, prim. aut)“, kaže Armin Paulus Hampel.
Bivši poslanik Alternative za Nemačku kaže da je to loš znak za nemačkog kancelara.
„Izbori u Berlinu i velika pobeda CDU neće dati Šolcu titulu državnika kakvu očajnički priželjkuje u evropskim okvirima. U najboljem slučaju, izgledaće trajno neodlučan“, dodaje Hampel.

Promena politike partije

Nemački analitičar kao jedan od razloga poraza SPD vidi promenu politike te partije, koja je, kako objašnjava, tradicionalno bliža ruskim pozicijama nego američkim još od vremena Vilija Branta, kancelara Zapadne Nemačke iz sedamdesetih godina, koji je takođe bio arhitekta poboljšanja odnosa sa Sovjetskim Savezom.
„Upravo je Šolcova neodlučnost u vezi sa isporukama oružja Ukrajini povezana sa strahom od sukoba sa bazom SPD. Odluka kancelara koja nije u skladu sa većinom u partiji, nije dobar recept“, dodaje Hampel.
Prema njegovim rečima, ubedljiva pobeda CDU u Berlinu, gradu koji tradicionalno naginje levici, dolazi kao iznenađenje, ali je jasno da su birači prepoznali brojne kritike koje je trpela vlada na čelu sa SPD.
„CDU je vodila kampanju na pitanjima bezbednosti i drugim temama koje obično brani desnica i ovim je savezna koalicija dobila upozorenje. Berlinci, kao i većina Nemaca, nisu srećni zbog rastućih cena energije i hrane, kao ni zbog problema bezbednosti, droge, inflacije, pada kupovne moći, a u svemu tome ulogu je igrala i ukrajinska kriza“, objašnjava Hampel.
© AP Photo / Michael SohnIzbori u Berlinu
Izbori u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Izbori u Berlinu
Nemački stručnjak veruje da poraz SPD ne znači krizu političke levice, jer su neki od tradicionalnih glasača SPD poklonili poverenje Zelenima, te dodaje da je i dalje moguća koalicija SPD, Zelenih i Levice u Berlinu.
„Najveći gubitnik berlinskih izbora je sam SPD, a crni oblaci za kancelara Šolca neće se brzo razići“, kaže Hampel za Sputnjik.

Najgori rezultat od Drugog svetskog rata

Nemački mediji navode da je rezultat izbora u Berlinu najgori za SPD od Drugog svetskog rata.
„Berlinci su jasno rekli šta misle – oni žele nešto drugo. Moramo da pokažemo dozu poniznosti u ovakvoj situaciji“, rekla je Franciska Gifi, SPD-ova gradonačelnica nemačke prestonice.
Nemački mediji ocenjuju da će CDU imati problema da formira vladajuću koaliciju.
CDU je osvojio 10 odsto glasova više nego na prethodnim izborima i to je bomba za vlast. Jasno je ko je pobednik i građani očekuju da taj pobednik dobije šansu da formira vlast“, kazala je Karsten Lineman, zamenik šefa poslaničke grupe CDU.
Kaj Vagner, lider CDU u Berlinu, rekao je da postoje dve opcije za stabilnu koaliciju, jedna u kojoj su CDU i SPD i druga u kojoj su CDU i Zeleni.
Odnos Nemačke i njenih lidera prema ukrajinskoj krizi bila je tema emisije Svet sa Sputnjikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala