Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Afrika se podvlači pod Srbiju - možemo li se opet naći u centru „osinjka“

© AP PhotoZemljotres u Hrvatskoj
Zemljotres u Hrvatskoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Zemljotres koji se osetio u Rumuniji i Srbiji posledica je smirivanja tla u Turskoj i Siriji. Suviše je malo vremena prošlo za novo, nezavisno tektonsko pomeranje, uostalom, mi smo na staroj rani, a ono što se dešava na istoku je, nažalost, nova, kaže za Sputnjik geolog Dragan Milovanović.
Ovaj profesor Geološkog fakulteta u penziji dodaje da je Srbija, nažalost, nemirna, na nemirnom Balkanu, ali da je to, u ovom trenutku, naša prednost:
„Mi smo baš tu gde ne treba, naš prostor je ranije bio veoma tektonski aktivan, sa vrlo snažnim zemljotresima. To se sada malo „zavarilo“, to su stare rane, a prostor prema Turskoj, to su žive rane. Baš zato što je ovde nekada bila taktonska aktivnost, sada zbog tih velikih oslobađanja energije, one se ovde mnogo lakše oslobađaju nego usred Nemačke ili Francuske, u sredini Azije ili Afrike“.
Naš sagovornik podseća da je na našem prostoru nekada bilo more, nestalo je, a jednog dana verovatno će nestati i Sredozemno i Jadransko, zbog pomeranja ploča ispod površine zemlje.
„Te velike ploče kojih ima 12, po nekim autorima i 14, negde se razmiču, negde idu bočno jedna o drugu, a negde se podvlače. Širenje je standardno u Pacifiku, Atlantski okean se širi, tu se ploče razilaze, ali kada bi se sve širilo, Zemlja bi jednog dana pukla. Kad se jedna ploča širi, u drugom delu mora da se podvuče, da bi Zemlja imala približno istu zapreminu, da nema te tektonike, na Zemlji ne bi postojao život kakav poznajemo“, kaže profesor Milovanović.

Plitak udar u Turskoj

On dodaje da je važan i ugao, a posebno dubina na kojoj se to dešava. Pomeranje ispod Turske i Sirije dogodilo se na vrlo malim dubinama, ispod 20 kilometara i zato se oslobodila ogromna količina energije, uzrokovala užasnu tragediju na prostoru koji je potencijalno izuzetno „povoljan“ za pojavu zemljotresa.
© AP Photo / Hussein MallaPosledice zemljotresa u Turskoj
Posledice zemljotresa u Turskoj - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Posledice zemljotresa u Turskoj

Srbija se trese zbog afričke ploče

Srbija se nalazi na delu prostora koji se zove alpsko – himalajski pojas, pod njega se povremeno podvlači jedna afrička ploča, sudaranje ploča oslobađa energiju, ali na našu sreću, reč je o zemljotresima srednjeg intenziteta.
„Upravo tim podvlačenjem u nekim delovima naše planete Zemlja diše. U Turskoj i Siriji se napregla i u jednom trenutku, pošto je gurala, gurala, ta energija je nadjačala postojeću koja se dole suprotstavljala, ona je samo klekla i odmorila se. Taj odmor je zapravo energija koja uzrokuje zemljotres“, objašnjava.

Tri zone trusnih područja

Milovanović dodaje da trusna područja mogu grubo da se podele u tri zone, prva je upravo područje gde je Turska, mi smo na drugoj A, gde su zemljotresi manjeg intenziteta, ali su mogući. Treća je zona gde zemljotresa nema.
„Mi smo negde između, upravo na sredini, jer smo u području gde se deo Afrike podvlači, mi smo baš u centru, kao što je Grčka, deo Turske, južne Italije, ali smo ipak malo dalje. Taman toliko da imamo zemljotrese koji su blaži“.

Rumunija na istoj žili

Profesor dodaje da je i Rumunija deo naših prostora. Tresu se Skoplje, Kraljevo, Mionica, Banjaluka, okolina Zagreba. Prema saznanjima geologa i seizmologa, podacima koji su stari preko sto godina, ti zemljotresi su manjeg intenziteta, u ovom trenutku nema razloga za brigu.
„Podvlačim, upravo zbog toga što je ovde nekada bio osinjak, sada možemo da očekujemo relativno manje ili slabije zemljotrese. Ta linija malo kači i Beograd, setite se potresa u vreme bombardovanja, pa skreće levo, ide paralelno sa Savom do Banjaluke i gore se potpuno završava na severu Italije. Obuhvaćena je i okolina Zagreba. Sam Zagreb, kao i Beograd nisu u centralnoj zoni, očekuju se zemljotresi do 4 stepena, što nije mnogo opasno“, kaže Milovanović.
Seizmogram - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
DRUŠTVO
Jak zemljotres u Rumuniji, osetio se u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala