Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Advokat Srba kojima su prištinske vlasti eksproprisale imovinu: Predstoji teška borba

© Sputnik / Teodor AnastasijevićProtest meštana Drena kod Leposavića zbog eksproprijacije zemljišta za izgradnju baza tzv kosovske policije
Protest meštana Drena kod Leposavića zbog eksproprijacije zemljišta za izgradnju baza tzv kosovske policije - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2023
Pratite nas
Advokat Nebojša Vlajić koji pred kosovskim pravosuđem zastupa građane Zubinog Potoka i Leposavića kojima je kosovska vlada uzurpirala imovinu kaže da predstoji teška borba, ali se nada da u toj borbi sud ima sve uslove da uvaži tužbe građana i da preinači odluku o eksproprijaciji zemljišta u opštinama na severu Kosova i Metohije.
Rasprave na ovu temu biće održane 15. februara u Leposaviću, a 21. u Zubinom Potoku, a Vlajić kaže da očekuje da će vlada uzetu u obzir argumente vlasnika uzurpiranog zemljišta.
„U sredu, 15. februara u opštini Leposavić vlada Kosova zakazala je javnu raspravu povodom odluke o eksproprijacije koju namerava da sprovede u selima te opštine u Drenu i Lešku. Interesovanje za ovu raspravu je veliko i ja verujem da će se mnogi odazvati i da će doći pripremljeni sa svojim primedbama koje su više nego osnovane. Očekujem da vlada te primedbe uzme u obzir na razmatranje jer ona do sada nije imala argumente druge strane već je apsolutno jednostrano i bez vođenja računa o interesima drugih donela ovu odluku. Nakon toga očekujem da vlada razmotri iz početka ovu odluku i eventualno donese suprotnu odluku u odnosu na ono što su nameravali da učine“, kaže Vlajić za „Sputnjik“.
On napominje da je u pitanju velika površina zemlje koja se našla na udaru eksproprijacije vlasti u Prištini.

„Radi se o velikoj površini zemlje koja je oduzeta u Leposaviću čak i malo većoj nego u opštini Zubin Potok. U Leposaviću ukupno 83 hektara, a u opštini Zubin Potok ukupno se nalazi 50 hektara“, napominje on.

Vlajić kaže da se ovom odlukom menja način i stil života kakav je do sada bio u opštinama Leposavić i Zubin Potok
„Ovom odlukom nisu obuhvaćeni samo vlasnici zemljišta, onda bi smo mogli da kažemo da ih je dvadesetak ili pedesetak, oštećena su čitava sela i grupe sela, oštećeno je stanovništvo u čitavoj opštini, menja se način života, dovodi se vojna ili policijska baza jer još uvek ne znamo šta će tu da bude i pitanje je da li će se tu moći živeti kao što se živelo ranije. Prema tome, čitava srpska zajednica je oštećena jer je sprovedena jedna odluka mimo mišljenja građana, vlasnika zemljišta i svih pravnih normi. Što se tiče ukupno oštećenih iz opštine Leposavić,tužbu je podnelo 21 lice, a upola manje iz opštine Zubin Potok. Tužba je podneta Vrhovnom sudu, zakon je potpuno nejasan jer je vrlo nejasno pitanje da li o tužbi odlučuje Vrhovni ili Osnovni sud, ali koji god sud da bude odlučivao smatram da je vreme da se ovom tužbom ozbiljno pozabavi“, objašnjava advokat.
Iako je tužba meštana u selima u Zubinom Potoku podneta još u oktobru do sada nikakvog odgovora iz Prištine nije bilo.
„Eksproprijacija u opštini Zubin Potok počela je ranije tako da smo i tu tužbu podneli ranije. Za opštinu Zubin Potok tužbu smo podneli početkom oktobra dok je za Leposavić podneta na početku februara. Po prvoj tužbi nije rešeno ništa i nikakva odluka nije doneta tako da smatram da je to još jedno ozbiljno kršenje zakona, jer zakon o eksproprijaciji predviđa rokove kako za građane koji mogu da iniciraju postupak tako i za sudove koji su dužni da rade na rešenju tužbe“, zaključio je Vlajić.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
SRBIJA
Priština usvojila još dve odluke o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok
Izgradnja baze Jasenovik za tzv. policiju Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
SRBIJA
Protestno pismo Srba sa KiM ambasadorima Kvinte, EU, Kforu zbog nelegalne eksproprijacije zemljišta
Protest meštana sela Dren - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
SRBIJA
Srbi ustali protiv izgradnje nove baze u selu Dren na KiM, radove čuvaju specijalci /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala