- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington vrbuje džihadiste za terorističke napade u Rusiji

© AFP 2023 / OMAR HAJ KADOURPripadnici islamističke grupe "Hajat Tahrir el Šam" tokom obuke u Idlibu
Pripadnici islamističke grupe Hajat Tahrir el Šam tokom obuke u Idlibu - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države aktivno vrbuju džihadiste povezane sa DAEŠ-om i „Al Kaidom“ za terorističke napade u Rusiji i drugim zemljama ZND, saopštila je Spoljna obaveštajna služba Rusije.
„Prema verodostojnim izveštajima koji stižu u Spoljnu obaveštajnu službu, američka vojska aktivno vrbuje militante iz džihadističkih grupa povezanih sa DAEŠ-om i „Al-Kaidom“ (obe zabranjene u Rusiji) za izvođenje terorističkih napada u Rusiji i zemljama Zajednice Nezavisnih Država. Posebna pažnja posvećuje se privlačenju ljudi sa ruskog Severnog Kavkaza i Centralne Azije“, navodi se u saopštenju.
Kako se ističe, u januaru ove godine američke obaveštajne agencije vrbovale su 60 militanata u Siriji koje, nakon obuke u bazi El Tanf, planiraju da upute u Rusiju i druge zemlje ZND radi izvođenja terorističkih napada.
„U januaru ove godine odabrano je 60 takvih terorista sa iskustvom u borbama na Bliskom istoku. Oni trenutno prolaze ubrzani kurs u američkoj bazi El Tanf u Siriji. Tamo ih obučavaju veštinama izrade i upotrebe improvizovanih eksplozivnih naprava, kao i metodama izvođenja diverzantskih i subverzivnih aktivnosti. Posebna pažnja posvećena je planiranju napada na dobro čuvane objekte, uključujući i strane diplomatske misije“, objašnjava Spoljna obaveštajna služba.
Prema podacima Službe, u najskorije vreme planirano je da se militanti u manjim grupama prebace u Rusiju i druge države ZND.
„Oni će imati zadatak da pripreme i izvedu terorističke napade na diplomate, državne zvaničnike, policajce i pripadnike oružanih snaga. Po zamisli Amerikanaca, odgovarajuće poslove će izvoditi u saradnji sa podzemnim ćelijama međunarodnih terorističkih grupa, uključujući ‘Hizb el Tahrir’, ‘Džemat Ansarulah’ i ‘Islamski pokret Uzbekistana’ (zabranjeni u Rusiji)“, precizira se u saopštenju.
Takođe se navodi da su američke snage bezbednosti opsednute „ludom idejom“ o slabljenju Rusije i smatraju prihvatljivim korišćenje terorista za svoje ciljeve.
„Vidimo konačan gubitak bilo kakvih moralnih principa u američkim bezbednosnim snagama. Opsednuti ludom idejom slabljenja Rusije, stratezi u Vašingtonu smatraju prihvatljivim direktno korišćenje terorista za njihove prljave ciljeve. Ovakva dejstva postavljaju Vašington u ravan sa najvećim međunarodnim terorističkim grupama“, zaključuje se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala