- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Novosti“: Stepinac više nije tema za Vatikan

© Foto : Javno vlasništvoAlojzije Stepinac
Alojzije Stepinac - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Pratite nas
Proglašenje kardinala Alojzija Stepinca za sveca nije više na dnevnom redu Vatikana, tvrdi visokorangirani sveštenik iz Svete stolice.
„Papa Franja je jako zabrinut zbog događaja u svetu i ne želi da otvara još jedan problem, posebno između dve crkve na jugoistoku Evrope. Za vreme pontifikata ovog pape teško da će doći do preokreta, Stepinac će ostati najverovatnije na čekanju“, tvrdi sagovornik „Novosti“.
Pune tri godine temu proglašenja kontroverznog kardinala svetim papa Franja nije komentarisao. Kada je u poseti Vatikanu bio sisački biskup Vlado Košić, jedan od retkih preostalih konzervativnih hrvatskih biskupa, pokrenuo je, u kratkom razgovoru sa papom, pitanje Stepinca, ali nije dobio konkretan odgovor.
„Sve vreme papa želi poboljšanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom. On dobro zna da je Stepinac jedna od spornih tačaka“, precizira vatikanski sveštenik i ističe da u poslednje tri godine papa nije komentarisao temu proglašenja kontroverznog kardinala svetim, pa čak ni kada je prošle godine u Hrvatskoj primio njegov kip.
Odluka da Stepinac bude svetac, kaže sveštenik iz Svete stolice, izazvala bi još više sukoba i suprotstavljanja, što papa jednostavno ne želi.
"Uostalom, Crkvi se ne žuri, ima mnogo veće izazove pred sobom", dodaje on.
Inače, papa Francisko godinama unazad sprovodi "čistku" među hrvatskim biskupima, gotovo da nema više nikog od stare garde koji su gledali na prošlost s nacionalističkim nabojem – novi biskupi podržavaju njegov kurs.
Izvor „Novosti“potvrđuje i medijske napise da su u Vatikanu sve sukobljenije dve struje – konzervativci koji žele da prekinu papine reforme i Franjinepristalice.
„Konzervativci su živnuli posle smrti emeritusa Benedikta XVI. Siguran sam, da je stigao, da bi Benedikt proglasio Stepinca za sveca", izjavio je vatikanski sveštenik i zaključio rečima da je papa učinio sve da i po njegovoj smrti kardinali izaberu novog poglavara "koji će nastaviti njegovo delo“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala