- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šta će biti sa Đokovićem i Amerikom: „Njemu izuzeće, a ostalima ne – nema nikakvog smisla“

© AFP 2023 / BRENTON EDWARDSNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Pratite nas
Odluka Novaka Đokovića i njegovog tima da se prijavi za izuzeće kako bi mogao da uđe u SAD kao nevakcinisan i nastupi na predstojećim turnirima u Indijan Velsu i Majamiju naišla je na podeljene reakcije.
Korekorder po broju osvojenih grend slemova (22) trebalo je da propusti čuvene turnire nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden odlučio da aktuelne restrikcije protiv korona virusa ostanu na snazi do 11. maja, što znači da Novak ne može da igra u Indijan Velsu (9. marta) i Majamiju (20. marta).
Pod kovid restrikcijama se podrazumeva da nevakcinisani strani putnici ne mogu da uđu u zemlju, a Đoković je poznat kao sportista koji nije vakcinisan i koji odbija da promeni mišljenje o vakcini protiv kovida.
Novakovo ime se nalazi na spisku prijavljenih igrača za Indijan Vels, dok je njegov brat Đorđe otkrio da čitav tim radi na tome da najbolji teniser sveta dobije „specijalnu dozvolu“ za ulazak u SAD.

„Novak je predao svu neophodnu dokumentaciju i zahtev, a direktori turnira u Indijan Velsu i Majamiju su izjavili da je Đoković neophodan tim turnirima i da žele da učestvuje“, otkrio je Đorđe Đoković.

Iako bi mnogi iskreni ljubitelji tenisa bili srećni da vide Đokovića kako se takmiči na velikim turnirima, postoji objektivan problem.
Pol Anakon, koji je trenirao veličine poput Rodžera Federera, Pita Samprasa i Sloun Stivens, smatra da „nema smisla“ dozvoliti Đokoviću ulaz u SAD za razliku od ostalih nevakcinisanih ljudi.
„Kao ljubitelj tenisa želim da ga vidim ovde. Ali kao čovek koji posmatra svet realistično, ne znam kako mogu da mu daju izuzeće, a da posle njega ne puste i ostale u zemlju. To jednostavno nema nikakvog smisla“, rekao je Anakon.
Nekadašnji američki teniser, a sada komentator i analitičar, Prakaš Amritraj, jedan je od onih koji je potegao pitanje da li bi bilo fer dozvoliti Đokoviću ulazak u SAD, a onda reći „ne“ ostalim nevakcinisanima koji žele da vide svoje rođake.

„Radi se o delikatnoj situaciji. Znate, ako napravite ustupak velikom teniseru, onda će veliki broj nevakcinisanih koji ne mogu da vide svoje bližnje pitati odakle sad ova odluka? Mnoge druge zemlje su ukinule restrikcije i čini se da će i SAD to uraditi u maju, pa je pitanje da li ima svrhe da su one još na snazi“, kazao je Amritraj.

Đoković je prošle godine propustio Australijan open, Indijan Vels, Majami i US open zbog odluke da se nevakciniše. Međutim, vratio se u Australiju u januaru i osvojio desetu titulu u Melburnu.
„Ako gledate samo iz teniske perspektive, Novak se ustoličio kao najbolji teniser na svetu. Zato je za sve nas velika šteta da ga ne vidimo na predstojeća dva velika turnira“, zaključio je Amritraj.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
SPORT
Novakovih sedam dana do istorije – tron je i dalje u bojama Srbije
Novak Đoković i Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
SPORT
Amerika oduzima Novaku prvo mesto – Španac se vraća, a preti i Cicipas
Detalj sa meča Miomir Kecmanović – Džon Milman, Srbija open - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
SPORT
Banjaluka se sprema – Srbija open ima novo ime /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala