- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Lažne zelene oznake na etiketama | Energija Sputnjika

© PixabayTrgovina
Trgovina - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
Pratite nas
Evropska komisija priprema zakon kojim će se u zemljama članicama Evropske unije, naravno, ako bude usvojen, kažnjavati kompanije koje lažno predstavljaju proizvode kao ekološke.
Zakon treba potrošačima da obezbedi bolju informisanost o proizvodima koji im se nude. Jer, mnogo proizvoda je na etiketama, kao i u reklamama, okićeno atributima „zeleni“, „eko“, „pogodni po čovekovu okolinu“. U nacrtu zakona koji EK priprema navedeno je da čak 40 odsto ovakvih tvrdnji ne odgovara istini.
Terminom „greenwashing” za ekomanipulaciju još od 1980-ih godina prošlog veka opisuju se neprihvatljive korporativne prakse - lažne tvrdnje o zaštiti životne sredine. U Oxfordskom rečnik 1999. godine „greenwashing” je definisan kao „dezinformacija koju širi organizacija, kako bi se prikazala kao ekološki odgovorn u javnosti”.
Danas, sa veoma razvijenom marketinškom industrijom ova praksa je mnogo sofisticiranija. Lažne zelene etikete pozivaju se na razne metodologije, o kojima se raspravlja u EU.
Običan čovek bi rekao da je reč o sofosticiranim prevarama, gde se potrošačima nudi lažna informacija o kvalitetu proizvoda i njegovom uticaju ne samo na korisnika već i na životnu sredinu. U pravoj poplavi priča o neophodnosti sprečavanja klimatskih promena i zaštiti planete ove zelene poruke nailaze na plodno tlo kod ljudi koji žele da budu odgovorni prema sebi, ali i životnoj sredini.
O tome može li EU zakon zaštititi potrošače u zemljama članica od ovih lažnih zelenih oznaka na etiketama proizvoda, kao i o tome gde smo mi u odnosu na zapadnoevropske zemlje (gde, čini se, propise, ipak, više poštuju) u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa predsednikom udruženja Zaštita potrošača Nenadom Bumbićem.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Lažne zelene oznake na etiketama | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala