- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poslanik Dume: Kijev i Zapad treba da odgovaraju za potpirivanje sukoba

© AP Photo / Daniel ColeKijev
Kijev - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2023
Pratite nas
Rukovodstvo Ukrajine i zapadni kosponzori Minskog procesa odgovorni su za pretvaranje lokalnog sukoba u velike vojne operacije i za to moraju da odgovaraju po međunarodnom pravu, smatra lider Liberalno-demokratske partije Rusije i predsednik Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki.
Poslanik je podsetio da je 12. februara 2015. godine potpisan „Paket mera za primenu Minskih sporazuma“, čija bi realizacija doprinela rešavanju konflikta koji je isprovocirao Kijev na jugoistoku Ukrajine.
„Upravo su oni – svi oni koji su lagali i kovali zavere, pričajući o miru i pripremajući se za rat – odgovorni za pretvaranje regionalnog sukoba u velika ratna dejstva i pogibiju ljudi. I za to moraju da odgovaraju u u skladu sa normama međunarodnog prava. O političkoj odgovornosti i moralu neću govoriti: ono što nemaju – nemaju“, napisao je Slucki na svom Telegramu.
Slucki je istakao da je istovremeno dan velike nade postao dan prevare i propuštenih prilika.
„Visok nivo – lideri Rusije, Nemačke i Francuske prisustvovali su potpisivanju kao garanti – što je, činilo se, davalo težinu i pouzdanost sporazumima između Ukrajine, DNR i LNR. Štaviše, pet dana kasnije, 17. februara, Savet bezbednosti UN podržao je Minske sporazume i odobrio odgovarajuću rezoluciju“, podsetio je on.
Moskva i republike Donbasa uložile su mnogo napora da sporazumi funkcionišu, a Kijev ih sve ove godine tvrdoglavo sabotirao, smišljajući izgovore, iznoseći neosnovane optužbe, lažući i igrajući svoju igru, primetio je Slucki.
„Zapadni kosponzori Minskog procesa iz Francuske i Nemačke faktički su potvrdili postojanje zavere za ometanje obaveza i namerno ignorisanje rezolucija Saveta bezbednosti UN. (Predsednik Ukrajine Vladimir) Zelenski pridružio se izdajnicima, takođe javno izjavljujući da nikada nije verovao u Minske sporazume, što znači da su oni za njega postali nevažeći od trenutka potpisivanja. Godinama je svetska zajednica namerno dovođena u zabludu“, ocenio je političar.
On je takođe podsetio da je sve vreme od potpisivanja na Rusiju konstantno vršen sankcioni pritisak.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara 2022. potpisao ukaze o priznavanju Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost od Kijeva još 2014. godine, a 24. februara Rusija je pokrenula vojnu operaciju za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine. Putin je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučna i hitna dejstva“, pošto su republike Donbasa zatražile pomoć. Prema njegovim rečima, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. Nakon referenduma u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti 30. septembra 2022. sa njihovim liderima potpisan je sporazum o prijemu ovih regiona u sastav Rusije.
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski poslanik: Zapad gura svet ka apokalipsi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala