- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Njuzvik: Ukrajinski mostovi ne mogu da izdrže težinu američkih i nemačkih tenkova

© AP Photo / Polish Defense MinistryTenkovi leopard 2
Tenkovi leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2023
Pratite nas
Tokom proteklih nekoliko sedmica zapadni saveznici Kijeva objavili su da su spremni da ukrajinsku armiju snabdeju savremenim borbenim tenkovima. Tenkovi NATO-a, međutim, teže više od 60 tona, a infrastruktura Ukrajine, uključujući mostove, nije predviđena za tako teška vozila, piše „Njuzvik“.
Eksperti smatraju da ruska vojno-obaveštajna služba može da izvuče korist iz logističkih odluka Oružanih snaga Ukrajine, usmerenih na izbegavanje neodgovarajućih mostova i drugih prelaza.
Predsednik SAD Džozef Bajden je 25. januara objavio da će SAD isporučiti Ukrajini 31 tenk M1 „abrams“, nazvavši ih najboljim tenkovima na svetu kada je reč o borbenim sposobnostima. Bajden je naglasio da će SAD isporučiti dovoljno tenkova da se naoruža tenkovski bataljon Oružanih snaga Ukrajine.
Obećanje o isporuci „abramsa“ izrečeno je nakon što je Berlin saopštio da će Ukrajini predati 14 tenkova „leopard-2A6“. Pored toga, Berlin je dozvolio i drugim zemljama da izvezu u Kijev „leoparde“ nemačke proizvodnje. Kasnije je Nemačka potvrdila izvoznu licencu za starije tipove tenkova „leopard 1“. Velika Britanija takođe je obećala da će isporučiti Ukrajini borbene tenkove „čelendžer 2“.
Kako piše „Njuzvik“, svi novi tenkovi su savremeniji od onih koje je Kijev koristio od početka sukoba, uključujući sovjetski T-72. Ipak, isti taj T-72, najraspostranjeniji borbeni tenk u svetu, teži oko 45 tona, kao i savremeniji model T-80. Prema podacima američke armije, masa tenka M1A1 „abrams“ može da dostigne od 67 do gotovo 70 tona.
„To se odražava na odluke po kojim mostovima tehnika može bezbedno da se kreće, a to određuje buduće mesto dislokacije i brzinu manevara na bojnom polju“, navodi vojni i odbrambeni ekspert Majkl Pek.
Mostovi sovjetske epohe su projektovani tako da izdrže tenkove iz tog vremena i iz tog regiona, naglašava bivši vojni oficir Frenk Ledvidž.
„Mnogi ukrajinski mostovi neće moći da izdrže mnogo teže zapadne borbene tenkove, koji će uskoro biti upućeni na liniju fronta“, kaže Ledvidž.
On dodaje da su pontonski prelazi kojima raspolaže ukrajinska vojska takođe pravljeni u skladu s karakteristikama sovjetskih tenkova, a ne „abramsa“, „čelendžera“ ili „leoparda“.
Zapadni saveznici će, ukoliko bude neophodno, isporučiti novu opremu, ali će ruska vojno-obaveštajna služba, ipak, izvući korist iz logističkih odluka Oružanih snaga Ukrajine koje će morati da zaobilaze neoprohodne mostove, ističe Ledvidž.
Te okolnosti će uticati na dejstva ukrajinskih snaga, ali ukrajinska vojna komanda to odlično zna i naći će način da iskoristi tenkove tako da iz njih izvuče maksimalnu korist, dodaje Ledvidž.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala