- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Politički cilj Vašingtona usmeren protiv prijateljstva Moskve i Kijeva

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2023
Pratite nas
Politički cilj Sjedinjenih Američkih Država usmeren je protiv prijateljstva Moskve i Kijeva, od raspada SSSR-a one vode politiku slabljenja prijateljskih veza između Rusije i bivših sovjetskih republika, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Vidimo kako je politički cilj koji su postavile Sjedinjene Američke Države usmeren protiv razvoja prijateljstva. On nikuda nije nestao. Amerikanci nikada nisu bili iskreni. Čak i kada se, posle raspada Sovjetskog Saveza, činilo da su odnosi između SAD i naše zemlje počeli da dobijaju nove kvalitete. Od tada su počele da vode politiku, ako ne da ne dozvole, a ono da koliko god je moguće oslabe prijateljske veze između Rusije i drugih bivših sovjetskih republika“, istakao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, Ukrajina je pretvorena u neprijatelja Rusije umesto da se podstiče prijateljstvo koje je u središtu odnosa ukrajinskog i ruskog naroda još od 17. veka.
„Sada svi razmišljamo o tome šta se dešava oko Ukrajine. Pre nekoliko decenija, američki politikolozi i političari, a posebno bivši savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD (u periodu 1977-1981) Zbignjev Bžežinski direktno su proglasili zadatak da se spreči prijateljstvo Rusije i Ukrajine u bilo kojim okolnostima. On je bukvalno govorio sledeće: Rusija i Ukrajina su velika sila, Rusija bez Ukrajine nije mnogo primetan regionalni igrač. Cinično, drsko i otvoreno“, dodao je Lavrov.
On je istakao da odnosi SAD sa Evropskom unijom takođe nisu prijateljski, već predstavljaju odnose „hegemona i vazala“. Zaštitni znak američke politike je politika koja nije usmerena prema prijateljstvu, već prema potčinjavanju i potiskivanju.
„Sjedinjene Američke Države guraju Evropsku uniju na punu podršku Ukrajine. Čitavo breme ove podrške (ekonomske i finansijske) pao je na pleća Evropske unije. Teško je govoriti o nekom prijateljstvu. To je odnos hegemona i vazala. Amerika je u stanju u kojem materijalno i finansijski više od drugih (možda samo ona) ima koristi od onoga što je planirala i sprovodi kao pokretanje rata protiv Rusije preko ukrajinskog režima“, zaključio je Lavrov.

O američkoj izuzetnost

Lavrov je dodao da ni SAD ni njihovi zapadni saveznici nemaju nikakvog poštovanja prema principu ravnopravnosti, jer sebe smatraju iznad svih.
„Čim se na međunarodnoj sceni započne razgovor o demokratiji, zapadnjaci odmah beže. U Povelji UN navodi se da je svetska organizacija zasnovana na principu suverene jednakosti država. Ni SAD ni njihovi zapadni saveznici nemaju nikakvo poštovanje prema tome. Oni sebe smatraju iznad svih“, istakao je ruski ministar.
„Svaki put kada njihov predsednik govori pred publikom, obavezno se čuje misao da je Amerika jedina i neponovljiva, da je izuzetna sila i samo ona može da održi svet u dobrom stanju i, da nema Amerike nastao bi svetski haos. Filozofija diktatora i monopoliste. Uopšte nije filozofija države koja se oslanja na saradnju, demokratiju, traženje balansa interesa, formiranje stabilnog svetskog sistema koji će se zasnivati na nekoliko osnova“, dodao je Lavrov.
On je podsetio na reči savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Salivana koji je još 2019. godine, dok je već bio na drugoj funkciji, u jednom od članaka napisao da američka izuzetnost ne sme da dozvoli isticanje istorijskog i etničkog identiteta drugih naroda, već da širom sveta promoviše zajedničko shvatanje demokratije za sve narode.
„Ovo je prilično ozbiljno otvoreno priznanje kakva dobra Amerika želi da donese svima drugima. A ona želi da sve dovede u stanje koje će biti razumljivo samim Amerikancima i koje će formirati druge narode po svom liku, potiskujući, kako je direktno rečeno, njihov istorijski i etnički identitet“, objasnio je šef ruske diplomatije.
Prema njegovom mišljenju, neophodno je obezbediti saglasnost demokratskim metodama, ali ne nužno i metodama te demokratije koju Zapad smatra jedinom pravom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala