- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Čistka u Kijevu: Ko (ne) može da smeni ukrajinskog ministra odbrane /video/

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaBivši ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznjikov
Bivši ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznjikov  - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2023
Pratite nas
Kad se usred rata, ili specijalne vojne operacije, na teritoriji koja je njome zahvaćena sprovodi akcija kakvoj vreme za to nije – kao što je borba protiv korupcije u Ukrajini, jer izvesno imaju i preča posla – prilično je sigurno da nije stvarno reč o borbi protiv korupcije već o nekoj drugoj vrsti obračuna. Kome korupcija služi kao zgodno pokriće.
A kada se, povrh toga, ovom aferom danima bave i zapadna propagandna sredstva glavnog toka, a onda kao po komandi odjednom i zaćute dok ponovo ne dobiju drugačiju komandu, postane i sasvim jasno da nije reč o aferi koja je samo lokalnog značaja.
I da se iza te čistke u vrhu režima u Kijevu, koja se opravdava korupcijom, krije i nešto mnogo više od toga.

Dobrodošli u Ukrajinu…

Što naravno ne znači i da korupcije tamo zaista nema. Ima je, i to, sva je prilika, u rekordnim razmerama, naime, „dobro došli u Ukrajinu, najkorumpiraniju državu Evrope“, pisao je, primera radi, londonski „Gardijan“ još 2015, dakle, nakon što su tamo zahvaljujući puču na vlast došle sve one proevropske snage čiji je zadatak bio da Ukrajinu, po NATO standardima, uvedu u rat s Rusijom.
Potom je, otprilike, dolaskom Džoa Bajdena na vlast u SAD odnekud postalo nepristojno govoriti o tom endemskom problemu Ukrajine; možda i zato što je razgranate i podjednako unosne poslove u toj zemlji imao i predsednikov poročni sin HanterBajden, kokainski zavisnik koji je svoju suprugu prevario s udovicom rođenog brata.
Neočekivana propast kriptoberze FTX minule jeseni, kada je njen vlasnik Sem Bankman-Frid, drugi najveći donator američke Demokratske partije iza Džordža Soroša, proneverio milijarde dolara, ponovo je skrenula pažnju na isprepletena pitanja korupcije i Ukrajine; u najkraćem, ovaj korumpirani 30-godišnji donator demokrata upravljao je i programom finansijske pomoći Ukrajini u saradnji s tamošnjim režimom, a američka „Foks“ televizija prenela je optužbe da je novac, tobože doniran Ukrajini, tamo samo reciklirani da je, uz saradnju vlasti u Kijevu i prateću proviziju, na kraju vraćan kao donacija vladajućoj partiji u SAD. Naravno, protivzakonito.
Pa je i o tome prestalo da se govori.

Smene i hapšenja

A onda je, praktično niotkuda, uz gromku podršku istih onih zapadnih medija koji su o ukrajinskoj korupciji dotad glasno ćutali, u Kijevu zbog korupcije pokrenut talas smena i hapšenja visokih zvaničnika. Kao da su je tek tada svi postali svesni, što sigurno nisu.
U poslednjih par nedelja u sinhronizovanoj akciji smenjen je i uhapšen veći broj zvaničnika iz ukrajinske carinske i poreske službe i oblasnih administracija; pretresana je i kuća Arsena Avakova, ministra unutrašnjih poslova Ukrajine do 2021. koji je, napomenuće „Volstrit džornal”, „raspolagao ogromnom moći” a „pod pasku je nedavno dospeo nakon što je u januaru njegov naslednik (Denis Monastirski) poginuo u helikopterskoj nesreći”. Koja, uzgred, još nije razjašnjena.
Uhapšena su i šestorica zvaničnika Ministarstva odbrane, među njima i dva zamenika ministra i jedan savetnik koji se tereti da je proneverio čak 43 miliona evra iz vojnog budžeta, eto o kakvim se sumama radi.

Ko (ne) smenjuje ministra odbrane

Tako da se sasvim očekivanim učinio i sledeći korak koji je, u nedelju, najavio David Arahamija, šef poslanika partije Sluga naroda predsednika Vladimira Zelenskog – smena ministra odbrane Alekseja Reznjikova – uz propratnu najavu da će na njegovo mesto doći general-major Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe.
Inače, ni to nije neočekivano; na izgradnji njegovog imidža već izvesno vreme rade i „Njujork tajms” i „Vašington post”, te je otuda prilično evidentno i ko mu tu poziciju namešta.
Neočekivano, međutim, samo dan kasnije „Blumberg” javlja da još aktuelni ministar Reznjikov, ipak, neće biti smenjen, uz nesuvislo objašnjenje da bi to ugrozilo ratne napore Ukrajine.
Šta se desilo od nedelje do ponedeljka pa je odluka promenjena ostaje nepoznato, ali, prilično je izvesno, Aleksej Reznjikov mora da ima mnogo moćne pokrovitelje čim Amerikanci, barem u prvom pokušaju, nisu uspeli da na njegovo mesto instaliraju Kirila Budanova.
Pojedini ruski izvori iznose intrigantnu tezu da je reč o borbi Britanaca i Amerikanaca za uticaj u Kijevu.

Izraelsko pitanje

A tu je i još jedan intrigantan detalj. Naime, pretresena je i kuća oligarha Igora Kolomojskog, političkog i finansijskog izumitelja Vladimira Zelenskog od koga je ovaj morao da se distancira kada su ga pretprošle godine Amerikanci stavili pod sankcije, eto još jednog pokazatelja odakle i sad vetar duva.
Kolomojskom je Zelenski u julu ’22. oduzeo ukrajinsko državljanstvo, ali ovaj finansijer neonacističkih bataljona kao što su „Azov” i „Dnjepar” ima i izraelski pasoš.
I tu sva ova intriga postaje još zgusnutija – usred ove nevolje koja je snašla Igora Kolomojskog, slučaj je tako udesio ili ništa nije slučajno jer je sve povezano – u javnost jednim podugačkim intervjuom, koji zadobija pažnju čitavog sveta, izlazi bivši premijer Izraela Naftali Benet.
Otkriva da je, početkom ruske operacije, posredovao između Moskve i Kijeva, da su oni bili nadomak mirovnog sporazuma koji bi spasao desetine hiljada života i sačuvao zemlju od razaranja, ali da je Zapad sabotirao taj dogovor. I usput opisuje Zelenskog kao hvalisavog pajaca koji se krio u bunkeru dok mu premijer Izraela nije preneo da predsednik Rusije Vladimir Putin ne namerava da ga ubije. Pa je tek onda hrabro pomolio nos da poruči kako se ničega ne plaši.
Ko stoji iza iznenadne čistke u Kijevu? Kakav se cilj time želi postići? I kakve uloge u svemu tome imaju Amerika, Velika Britanija i Izrael?
O ovim su pitanjima u „Novom Sputnjik poretku” govorili urednik portala „Fakti” i nekadašnji dopisnik „Novosti” iz Moskve Đuro Bilbija i novinar iz Londona Siniša Ljepojević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala